Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 1000 км навътре в Русия. Дронове атакуваха рафинерия и фабрика за "Шахед"


Последствията след атаките по специалната икономическа зона "Алабуга" в Татарстан
Последствията след атаките по специалната икономическа зона "Алабуга" в Татарстан

Дронове са атакували предприятия в градовете Елабуга и Нижнекамск в руската република Татарстан, където се намира специалната икономическа зона "Алабуга". Там се намира една от големите руски рафинерии, както и завод за сглобяване на ирански дронове "Шахед", с които Русия атакува Украйна.

Пред изданието РБК-Украйна и Ройтерс източници съобщиха, че украинското разузнаване стои зад атаката. От Киев не са коментирали официално. Москва също няма незабавен коментар.

Атакуваният регион в република Татарстан се намира на 1100 км от границата с Украйна. Новината за нападението там идва след като Киев нанесе серия удари по рафинерии на територията на Русия, с които причини сериозни щети върху икономиката и затрудни притока на петрол към фронта.

Какво знаем за атаките в Татарстан

Сега по данни на правителството на Татарстан в резултат на нападението има пострадали, като техният брой не се уточнява. От "Алабуга" съобщават за двама. Руската държавна агенция ТАСС твърди, че според оперативните служби ранените са седем, включително двама тийнейджъри, като всички са с леки наранявания.

Ръководителят на Татарстан Рустам Минниханов каза, че в резултат на атаката с дрон "няма сериозни щети, технологичният процес на предприятията не е нарушен".

Каналът Baza в Телеграм, позовавайки се на очевидци, обаче съобщава, че един от дроновете е атакувал петролната рафинерия на "Танеко" АД в Нижнекамск, като са ранени най-малко трима души. По предварителни данни е повредена една от инсталациите за рафиниране на петрол.

Ройтерс е анализирал изображения, показващи атаката в Нижнекамск, и е стигнал до извода, че дронът е ударил основната производствена част на рафинерията - една от най-големите в Руската федерация. На съоръжението се пада близо половината от общия преработвателен капацитет на целия обект в размер на 17 милиона тона петрол.

По думите на кмета на Нижнекамск Рамил Мулин обаче дронът се е опитал да атакува рафинерията в града, обезвреден е, няма жертви и щети.

Според Baza на територията "Алабуга" са паднали общо три дрона, като са повредени и две сгради на общежития, разрушена е фасада, счупени са прозорци.

От пресслужбата на "Алабуга" потвърдиха, че два дрона са атакували сградите на общежитието в Елабуга в 05,45 часа московско време. Видео показва удара и причинения взрив.

Каква е връзката между "Алабуга" и войната в Украйна

На територията на специалната икономическа зона "Алабуга" има завод за производство на безпилотни летателни апарати "Шахед", които руската армия използва почти ежедневно за нападения над територията на Украйна.

След началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна, в специалната икономическа зона "Алабуга" в Татарстан е организирано производството на ирански ударни безпилотни самолети "Шахед", приети на въоръжение в Русия под името "Геран-2".

Сглобяват ги студенти от Политехническия колеж Алабуга, според разследване на журналисти от изданието Protocol и YouTube канала RZVRT. Според съобщенията повече от 600 такива дрона са били използвани за нанасяне на удари по Украйна само миналата есен.

На 1 април Наталия Хуменюк, говорител на Отбранителните сили на южната част на ВСУ, съобщи, че от Иран в Русия е пристигнала нова пратка с военни товари, която може да съдържа "Шахед".

"Неотдавна наблюдавахме товарен полет от Техеран до Москва, което показва пристигането както на готови безпилотни летателни апарати "Шахед", така и на компоненти за тях, тъй като врагът продължава да ги сглобява на своя територия", каза тя.

Новинарската агенция РБК-Украйна цитира източник, според когото атаката срещу предприятията в Татарстан е извършена от Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната. Събеседникът на агенцията също така уточнява, че в резултат на атаката "има значителни щети по производствените мощности".

Украинската агенция за военно разузнаване е причинила днес „значителни щети“ на руска военна цел в Татарстан, като е използвала дрон украинско производство, съобщи по-късно източник и пред Ройтерс.

Нападенията дълбоко в територията на Русия зачестиха през последните месеци. Обикновено официален Киев не поема отговорност за тях, но в някои от случаите източници от украинските служби потвърдиха, че страната стои зад атаките. Това се случва повече от две години, след като Русия започна пълномащабната си война срещу Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG