Връзки за достъпност

Извънредни новини

Критикуван от Китай кандидат спечели президентските избори в Тайван


Новоизбраният президент на Тайван Уилям Лай от Демократичната прогресивна партия (ДПП) след победата си на изборите в Тайпе, Тайван, 13 януари 2024 г.
Новоизбраният президент на Тайван Уилям Лай от Демократичната прогресивна партия (ДПП) след победата си на изборите в Тайпе, Тайван, 13 януари 2024 г.

Уилям Лай от Демократичната прогресивна партия е новият президент на Тайван. Досега той беше вицепрезидент и в събота спечели с 40% от гласовете пред основния си съперник Хоу Ю-их от Националистическата партия на Китай "Гуоминдан".

Преди Лай се определяше като привърженик на пълната независимост на острова, но сега се застъпва за укрепване на отбраната му в сътрудничество със САЩ. Китай го нарече "опасен сепаратист".

Новината идва на фона на обявената през юни 2023 г. от САЩ директна военна помощ за Тайван. Пекин смята самоуправляващия се Тайван за своя територия и заплашва да го анексира със сила, ако това се наложи. Управляващата комунистическа партия е категорично против независимата политика на острова и международното сътрудничество. От 1949 г. Тайван се смята за суверенна държава със собствена конституция.

След обявяването на резултатите от изборите Уилям Лай каза, че самоуправляващият се остров е успял да се справи с опитите да бъде повлияно на вота, с което отправи критики към Китай.

"Тайванският народ успешно се противопостави на усилията на външни сили да повлияят на тези избори", каза Лай.

Той е завършил Харвард. Настоящата администрация на Тайван декларира необходимостта от намаляване на икономическото влияние на Пекин върху Тайпе и рязко увеличава разходите за отбрана.

Преди гласуването в събота Пекин каза, победа на Лай може да доведе до "конфронтация и конфликт". Китайският президент Си Дзинпин нарече обединението на Китай и Тайван "историческа неизбежност" в телевизионно обръщение преди изборите.

В събота Министерството на отбраната на Тайван каза, че от петък вечерта досега в близост до острова са регистрирани шест китайски военни кораба и осем самолета. Един самолет е навлязъл във въздушното пространство на частично признатата република.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG