Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не знам, може би". Тръмп допусна, че Путин е замесен в смъртта на Навални


Доналд Тръмп говори на предизборно събитие в Охайо, 16 март 2024 г.
Доналд Тръмп говори на предизборно събитие в Охайо, 16 март 2024 г.

Руският президент Владимир Путин вероятно е замесен в смъртта на най-отявления критик на Кермъл Алексей Навални. Това допусна кандидат-президентът на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп по време на интервю пред "Фокс нюз".

Навални почина на 16 февруари на 47-годишна възраст в наказателна арктическа колония. Обстоятелствата около смъртта му остават неизяснени. През 2020 г. Навални преживя атака с отрова, за която той обвинява лично Путин. Вдовицата му Юлия Навалная смята, че съпругът ѝ е бил убит в лагера по нареждане на Кремъл. Путин отрича тези твърдения.

"Не знам, може би, имам предвид възможно е, бих казал вероятно", каза Тръмп пред "Фокс нюз" в отговор на въпрос дали смята, че Путин е отговорен за смъртта на руския опозиционер.

Бившият американски президент и претендент отново да заеме този пост предположи, че "нещо необичайно е станало", защото Навални е "млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време".

САЩ и Европейският съюз директно обвиниха Кремъл за смъртта на Навални и пристъпиха към налагане на нови санкции срещу Москва. Тръмп обаче е известен с по-меката си позиция спрямо управлението на Путин.

Кандидатът на републиканците в момента е сочен като водач в анкетите за предстоящия вот за Белия дом през есента. По време на кампанията си той многократно се зарече да спре американската помощ за Украйна, ако стане отново президент.

През февруари 2022 г. Москва започна непровокирана инвазия срещу Киев и незаконно анексира Херсонска, Запорожка, Луганска и Донецка области. Така те бяха прибавени състава на Руската федерация заедно с анексирания още през 2014 г. Кримски полуостров.

В момента допълнителна подкрепа от САЩ за Украйна на стойност над 60 млрд. долара е блокирана от републиканците в Конгреса.

Позицията на Тръмп за войната в Украйна е, че ако той е бил президент на САЩ в началото на 2022 г., този конфликт "никога нямаше да се случи". Той каза още пред "Фокс нюз", че се надява да не му се налага да избира между това Путин да "погълне" Украйна и това Вашингтон да изпраща оръжия на Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG