Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Гладни за нашите права". Демонстрация поиска транс хората да могат да променят правния си пол


Кадър от демонстрацията за правата на транс хората, 20 ноември 2023 г.
Кадър от демонстрацията за правата на транс хората, 20 ноември 2023 г.

Демонстрация пред Съдебната палата в София настоя транс хората в България да получат възможност за юридическа промяна на пола. Събитието заяви и подкрепа за транс жената Габриела Банкова, която миналия понеделник обяви гладна стачка на същото място.

Това се случва на осмия ден от гладната стачка на Банкова. Тя протестира срещу съда, който не ѝ позволява да промени пола си по документи - от мъжки, който ѝ е определен по рождение, в женски, с който тя се идентифицира.

При транс хората няма съвпадение между биологичния пол и този, с който се идентифицират. Според Световната здравна организация (СЗО) това не е болест или психическо разстройство, а разновидност на половата идентичност.

От началото на стачката насам Банкова не се храни и спи на стълбите пред Съдебната палата.

В понеделник в нейна подкрепа се събраха над 100 души, които настояха правата на транс хората в България да бъдат уредени.

Основното искане на демонстрацията беше да се въведе правна рамка в българското законодателство, която урежда признаването на пола, с който транс хората се идентифицират.

Габриела Банкова, която обяви гладна стачка на стълбите пред Съдебната палата. Стачката ѝ продължава от миналия понеделник насам.
Габриела Банкова, която обяви гладна стачка на стълбите пред Съдебната палата. Стачката ѝ продължава от миналия понеделник насам.

„С мълчанието не правим нищо, а с присъствието си правим всичко. Поглеждаме напред към една България, в която правата на транс хората са уредени, в която не ни е страх да ходим по улиците“, каза в началото на събитието Робин Златаров от фондация „Билитис“, който беше сред организаторите.

След него думата взе Банкова, която беше посрещната с аплодисменти от протестиращите. „Добре дошли в моя дом“, каза тя от стълбите пред Съдебната палата и добави:

„Не можем повече да се борим поотделно, не можем повече да бъдем сами. От днес нататък най-после България ще чуе за нас, ще разбере, че ние сме съществували винаги и ще продължим вечно да съществуваме. И ще разбере, че ние също имаме правото на своето достойнство, на своята гордост и на своите права.“

В четвъртък Банкова беше за кратко арестувана и отведена в Четвърто районно управление заради това, че няма документ за самоличност.

Плакат с надпис „Човешки права“ беше поставен на оградата пред Съдебната палата.
Плакат с надпис „Човешки права“ беше поставен на оградата пред Съдебната палата.

В деня, в който обяви гладната си стачка, Банкова унищожи личната си карта. Пред Свободна Европа тя каза, че не може да ползва този документ, защото данните в него не отговарят на нейната идентичност и на начина, по който се представя в обществото.

„Дали с гладна стачка, дали с протести, дали с упорство срещу всички тези хора, които смятат, че не трябва да сме тук - ние ще се борим“, каза Банкова на събитието в понеделник.

„Ще отстояваме нашата гордост и достойнство. Ние сме гладни за нашите права, ние сме гладни за равенство. Не сме гладни само и единствено за храна.“

Банкова е направила физическия си преход към женски пол, а от две години и половина води съдебни дела, за да може промяната да се отрази и в личните ѝ документи. До момента съдът не е позволил това да се случи.

Почти всички дела на транс хора, които се опитват да променят юридическия си пол, завършват с отказ. Причината е тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) от февруари тази година. С него ВКС на практика забрани правната смяна на пола на транс хората в България.

„Светът може да се промени, но няма да го направи сам“, гласи един от плакатите на демонстрацията.
„Светът може да се промени, но няма да го направи сам“, гласи един от плакатите на демонстрацията.

ВКС налага еднаквото прилагане на законите от всички съдилища в страната. Преди неговото решение повечето подобни дела завършваха в полза на транс хората.

Тогава съдилищата се позоваваха на Закона за българските документи за самоличност, Европейската конвенция за правата на човека, както и на практиката на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

ЕСПЧ има две осъдителни решения срещу България заради липсата на правна процедура за юридическа промяна на пола на транс хората.

Несъответствието между документите и идентичността на транс хората затруднява техния достъп до трудовия пазар, здравната система и пътуването зад граница.

През февруари на същото място в София се проведе протест против решението на ВКС, който също настоя правата на транс хората в България да бъдат по-добре уредени.

“Няма друг начин”. Габриела и нейната гладна стачка за достоен живот на транс хората
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG