Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трент Резнър, който смята, че рок музиката не трябва да бъде безопасна


Трент Резнър
Трент Резнър

Той е движещата сила в групата Nine Inch Nails. Композира музика за видеогри и филми. Печелил е награди "Грами" и "Златен глобус". Днес става на 59 г. Трент Резнър е Човек на деня на Свободна Европа.

В петък музикантът и композитор Трент Резнър става на 59 години. Изкуството е неразделна част от живота му още от ранна детска възраст. Когато е тийнейджър, вече може да свири на пиано, саксофон и туба.

Групата му Nine Inch Nails съществува от 36 години. Пише песни и за филми и видеоигри.

Някои от продукциите, за които Резнър композира, са филмите "Не казвай сбогом", "Кутия за птици", както и видеоигрите "Quake" и "Call of Duty: Black Ops II".

"Смятам, че рок музиката не трябва да бъде безопасна. В нея трябва да има елемент на интрига, мистерия и бунтарство", казва Резнър пред Лос Анджелис Таймс.

Трент Резнър е роден на 17 май 1965 г. в щата Пенсилвания. Майка му и баща му се развеждат, когато е едва на 6-годишна възраст, и той отива да живее при баба си и дядо си.

"Трент е добро момче. Обича да кара скейтборд, да сглобява макети на самолети и да свири на пианото. Музиката е неговият живот още от ранна детска възраст", споделя дядо му пред списание Пийпъл през 1995 г.

Резнър казва, че е водил уединен живот и това го е накарало да се чувства изолиран от външния свят. Допълва, че не знае защо е избрал да се занимава с това, което прави.

"Сигурен бях единствено в желанието си да избягам от родния си град. Не е лошо място, но единственото, което можеш да правиш в него, е да отглеждаш царевица", споделя той.

Житейският опит, който придобива през тийнейджърските си години, идва от филмите и книгите, на които е отделял свободното си време.

"Когато всеки ден гледаш телевизия и четеш книги, започваш да виждаш готини неща, красиви места и хора, които имат интересни кариери. Нищо от това не се случваше в родния ми град. Осъзнах, че той не е за мен", добавя Резнър.

В средата на 90-те Резнър има проблем с наркотиците. Помага му Дейвид Боуи, който кани Nine Inch Nails на съвместно турне.

Резнър споделя, че е предавал романтично значение на алкохола и наркотиците. Намирал е своите моменти на бягство и облекчение, но в крайна сметка те са създавали хаос, който е вредял на креативността му.

"Нещата отиваха към пълен крах, но Дейвид не ми се караше. Намери своя начин да ми покаже, че трябва да се стегна. Успя да мине през всичките пластове гадости, които бях изградил около себе си. Благодарен съм му", разказва Резнър пред Consequence.

Пътят на Резнър от момчето в малкия град до световноизвестен музикант и композитор разказва историята на талантлива личност със стремеж към артистичната свобода.

През 2009 г. се жени за Мерикуин Мандиг. По-късно същата година двамата създават групата How to Destroy Angels, към която се присъединява неговият приятел и колега от Nine Inch Nails Атикъс Рос.

През 2010 г. тандемът Резнър и Рос печели награда "Оскар" в категорията "Най-добър саундтрак" за музиката им към филма "Социалната мрежа", който разказва за Марк Зукърбърг и създаването на Facebook.

Резнър казва, че през живота си неведнъж е бил на "ръба на тъмната страна".

"Чудих какво би станало, ако прекаля още малко. Кой казва, че трябва да спра дотук? Какво има зад следващата врата? Може би по свой си начин придобих някаква мъдрост, когато си задавах тези въпроси", споделя той в интервю за Uncut.

  • 16x9 Image

    Иван Савчев

    Иван Савчев е стажант в Свободна Европа. В момента е четвърти курс на специалност "Журналистика" в Новия български университет.

Форум

XS
SM
MD
LG