Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Съветници не поставят общините на първо място. Защо се предлага пренаписване на учебници


Общинският съветник на ПП-ДБ-СС Борис Бонев и кметът на София Васил Терзиев. В четвъртък за седми пореден път столичните общински съветници не успяха да си изберат председател. Това продължава повече от два месеца
Общинският съветник на ПП-ДБ-СС Борис Бонев и кметът на София Васил Терзиев. В четвъртък за седми пореден път столичните общински съветници не успяха да си изберат председател. Това продължава повече от два месеца

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Общинските съвети в София и Варна
  • Падналият руски самолет
  • Учебниците по история

За седми пореден път Столичният общински съвет не успя да избере председател. По този начин работата му остава блокирана от средата на ноември насам. А проблемите на града чакат.

Във Варна общинският съвет отхвърли предложението да включи в дневния си ред точка за връщането в собственост на държавата на варненските акции в Пловдивския панаир. „За“ включването на такава точка са гласували от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Възраждане“, а „против“ и „въздържал се“ са били всички останали, сред които ГЕРБ и БСП.

През 2017 г. 29% от Пловдивския панаир бяха дадени на община Варна по предложение на тогавашния премиер Бойко Борисов. По времето на управлението на Иван Портних от ГЕРБ през серия от действия беше направен опит този дял да бъде прехвърлен на дружеството „Пълдин туринвест“ на бившия лидер на БСП в Пловдив и почетен консул на Русия Георги Гергов.

Ако сте забравили историята или ви обърква защо Варна държи акции в Пловдивския панаир – Генка Шикерова разказа всичко преди няколко месеца.

Какво знаем за падналия в Русия самолет

Украйна е взривила самолет със собствените си бойци на борда, защото самолетът е бил руски. Това сензационно съобщение дойде в сряда от Москва. Оттогава мина ден, а ние все още не знаем дори и основни факти за взривения самолет. Каква е тази мистерия около толкова важно събитие? Татяна Ваксберг събра фактите.

Историята можете да видите и в това кратко видео.

Как ще си партнират България и Турция в небето

България се споразумя с Турция за това изтребители на двете страни да могат да преминават границите си. Това обаче не означава, че турските самолети ще пазят българското небе. Най-големият проблем за българските ВВС пък остават изтребители на Русия.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е подписала договори за поддръжка и ремонти на пътища с избрани от служебното правителство на Гълъб Донев фирми. Сред фирмите, които са получили поръчките, са такива, свързани с Григор Иванов от Търговище, както и строителния магнат Велико Желев.

Ще се пренаписват ли учебниците по история

"Образованието не става" е устойчиво клише. Едни искат да е като преди 1989-та, други искат функционална грамотност, бизнесът иска кадри. Промени иска дори и църквата. Сега обаче се повдига въпросът за преподаването на историята на България и по-специално за ролята на Русия в нея, както и за промяната на съдържанието на учебниците. Цялата история е тук.

Сайтове, политици и публични лица разпространиха дезинформация около продажбата на българската компания за софтуер за училищни дневници "Школо" на британската фирма "Джунипър". Какви бяха внушенията и защо се оказаха неверни, вижте в това видео.

Няколко препоръки

Тя е в руски затвор вече 100 дни. Не защото е извършила престъпление, а защото не се е самообявила за "чуждестранен агент". Журналистката Алсу Курмашева от татаро-башкирската служба на Радио Свобода е в ареста на руската република Татарстан.

Тя е специалистка по международно хуманитарно право, омбудсман и бивша правосъдна министърка на ГЕРБ. А през следващите 9 години ще бъде новият български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Тук накратко събрахме портрет на Диана Ковачева.

Антична Гърция през V в. пр.н.е. е пълна с хора и събития, които определят мисленето на човечеството досега. Един от тях е Софокъл, който пише стотици пиеси, сред които са „Едип цар“ и „Антигона“. Пламен Асенов разказа историята му в рубриката Малки истории за велики европейци.

Човек на деня

Когато е на крачка да се откаже от актьорската си кариера, Скорсезе я кани на кастинг. Днес тя вече е първата актриса от индиански произход със "Златен глобус" и претендентка за "Оскар". Тя е Лили Гладстоун и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG