Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Съдът защити Корал. Всички без "Възраждане" и БСП искат Украйна в НАТО


Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна в четвъртък в Киев с бившия вицепрезидент на САЩ - републиканецът Майк Пенс.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна в четвъртък в Киев с бившия вицепрезидент на САЩ - републиканецът Майк Пенс.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене. 

Добро утро. Най-важното днес:

  • ВАС потвърди, че Корал е защитена местност
  • ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепят Украйна за НАТО
  • Анжел Вагенщайн почина на 100-годишна възраст

Добра новина за любителите на дивите плажове дойде в четвъртък. Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди заповедта на бившия екологичен министър Борислав Сандов за обявяване на местността Корал край Лозенец за защитена. Това съобщи Сандов във Фейсбук.

Жалбата срещу заповедта му беше заведена от Община Царево, Морско рибарско сдружение, Асоциация "Българско Черноморие" и две дружества. Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

Повечето формации в парламента пък решиха да защитят правото на Украйна да се присъедини към НАТО след края на войната с Русия. ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), ДПС и "Има такъв народ" (ИТН) внесоха декларация по темата. В нея не се включиха само "Възраждане" и БСП.

По-късно в четвъртък повечето партии върнаха жеста на "Възраждане", бойкотирайки заседание на бюджетната комисия, на което трябваше да се обсъжда идеята за референдум срещу еврото. То пропадна заради липса на кворум, съобщава "Медиапул".

Междувременно Христо Иванов от ПП-ДБ допусна да се стигне до подписване на споразумение с партньорите им в управляващото мнозинство от ГЕРБ. От групата на Иванов настояват, че това няма да бъде коалиция, но искат подписване на гаранции за реформи. Бойко Борисов го нарича коалиционно споразумение. Преговорите продължават.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, изпратете и на приятели линк за абонамент.

Нисък рейтинг и скъпо джакузи

Липсата на доверие между партиите в управляващото мнозинство явно се отразява и на доверието в правителството на Николай Денков. Изследване на "Алфа Рисърч" показва, че то е започнало работа при доверие от 20%.

Лоши новини обаче има и за президента Румен Радев, при когото е измерен "прогресивен спад". За пръв път социологическата агенция е измерила и рейтинга на бившия главен прокурор Иван Гешев в новото му амплоа на изгряващ политик. Доверието в него е едва 3%.

Отделете няколко минути и за това видео за почивната база на прокуратурата в Боровец. Тя стана известна малко преди уволнението на Гешев покрай твърденията на настоящия му временен наследник Борислав Сарафов, че доскорошният му началник я е ползвал като лична луксозна вила с джакузи.

Ако сте пропуснали представянето на първия кандидат-кмет на София Васил Терзиев, издигнат от ПП, ДБ и "Спаси София", препоръчвам ви и това видео с най-важните факти от биографията му.

Шофьорски книжки и полицейски произвол

МВР вече няма да може да задържа шофьорските книжки заради неплатени глоби, след като Конституционният съд отмени тази разпоредба от Закона за движение по пътищата, предаде БНР.

Адвокат на 19-годишно момче, задържано в столичното Първо районно полицейско управление се оплака, че е бил ударен от полицай при спор във връзка със случая на клиента му в четвъртък вечерта.

"Аз съм юрист и във всеки случай бих окачествил нараняването като лека телесна повреда и то от по-лекия вид, но в случая има квалифициран състав - когато телесната повреда е нанесена от длъжностно лице, което в случая беше този служител", каза адвокат Добри Райков пред "Дневник".

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Къде е Суровикин?

Седмица след началото на краткия опит за бунт на Евгений Пригожин в Русия, един от въпросите без отговор е къде се намира зам.-командира на въоръжените ѝ сили ген. Сергей Суровикин, смятан за близък на лидера на "Вагнер". "Дневник" цитира "Файненшъл таймс" и "Блумбърг", според които Суровикин е задържан от няколко дни, но официална информация липсва.

Ако не сте чували за Иля Сачков, препоръчвам ви този текст за връзките между световноизвестни киберпрестъпници и руските служби. В дъното стоят разкритията на един млад предприемач, забелязан от Кремъл, но арестуван по-късно по обвинение в държавна измяна.

Не пропускайте и историята на Роберто Фонсека, който миксира кубинската и българската народна музика. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Отделете няколко минути и, за да разгледате тази галерия за пакистанския студент Усман Аршад, който измина пеш 4000 км, за да стигне до свещения за мюсюлманите град Мека.

Сбогом на Анжел Вагенщайн

В края отбелязвам и една тъжна новина - в четвъртък на 100-годишна възраст почина известният сценарист, писател и режисьор Анжел Вагенщайн, съобщи БНТ. В негова памет ви припомням този текст за него от рубриката Човек на деня.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG