Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Шести път избори за три години. Радев търси премиер сред свързани с ГЕРБ. Съдии бягат от дело с Еврото


Бойко Борисов и Румен Радев. Снимката е от 2019 г.
Бойко Борисов и Румен Радев. Снимката е от 2019 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Кой може да стане служебен премиер?
  • Какво пак разследва европрокуратурата в България?
  • Кой унижава жените в ГЕРБ?

Вече е официално – за шести път в рамките на три години в България ще се проведат парламентарни избори. В четвъртък „Има такъв народ“ получиха третия мандат за съставяне на правителство от Румен Радев, но веднага му го върнаха неизпълнен.

Още в рамките на същия ден президентът проведе срещи с трима души, които могат да заемат поста служебен премиер - председателя на Народно събрание Росен Желязков, управителя на БНБ Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

Тези срещи се налагат, защото заради промените в конституцията президентът вече не може да сложи когото поиска начело. Но групата хора, от които трябва да избира, са свързани с ГЕРБ. Катерина Василева пише какво се очаква от този процес.

Европейската и българската прокуратура

Временната парламентарна комисия, която се занимава с дейността на убития в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса, ще изслуша на следващото си заседание на 2 април настоящия главен прокурор Борислав Сарафов и предшествениците му на поста – Иван Гешев и Сотир Цацаров.

В същото време трима съдии от Софийския градски съд (СГС) един след друг са отказали да гледат делото срещу прокурор Константин Сулев от Софийската районна прокуратура (СРП), обвинен, че е повдигнал незаконно обвинение на изчезналия бивш следовател Петьо Петров - Еврото.

И докато българската прокуратура не прави нищо във връзка с всички данни за корупция на нейни бивши и настоящи членове, Европейската прокуратура започна ново разследване в България. Тя претърси два хотела в български ски курорт в рамките на разследване за измама със субсидии по програма за Covid-19.

Тук събрахме всички известни действия на прокуратурата, които са свързани с България след началото на дейността ѝ през 2020 г.

Спиране на илюзиите за режима на Путин

40 нобелови лауреати се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Колегите от Дневник публикуваха пълния текст на призива, към който се присъединяват все повече хора.

В Москва пък в последните 24 часа полицията задържа петима независими журналисти. Един от тях каза, че върху него е упражнено и физическо насилие.

Жените в ГЕРБ и мъжете в „Магнитски“

Пътят на Мария Габриел към премиерския пост завърши безславно. Бойко Борисов обича да слага жени на ключови позиции. Въпреки това отношението към жените в ГЕРБ е унизително, пише Светла Енчева.

Веднага след като Делян Пеевски от ДПС и Владислав Горанов от ГЕРБ бяха санкционирани по глобалния закон „Магнитски“, партиите им се отрекоха от тях. Не след много дълго обаче те отново са в предните им редици. Спряха ли да влияят санкциите от САЩ на българските политици? Историята е в това видео.

Няколко препоръки

Паднала в движение врата, една оставка и информатор, който вече е мъртъв. През последните седмици новините около американската самолетна компания "Боинг" стават все повече. Какво се случва и засяга ли това Европа? Павела Костова разказва.

От 31 март България става пълноправен член на Шенгенското пространство по въздух и вода. Какво ще се промени? Отговорите са тук.

Като пациенти имаме право да получаваме качествена медицинска помощ. Какво обаче означава това понятие? Отговор на въпроса потърси Надежда Цекулова в разговор с адв. Мария Шаркова за Тоест.

Човек на деня

За нея литературата е "по-добрият възможен свят", а най-важни в текста са детайлите и премълчаното в него. Писателката Ина Иванова спечели Националната награда за поезия "Христо Фотев". Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG