Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израелската армия откри тунел на Хамас под сградата на агенцията на ООН в Газа


Израелски войници пред централата на агенцията на ООН в Газа.
Израелски войници пред централата на агенцията на ООН в Газа.

Израелската армия откри тунел на радикалната групировка Хамас, призната за терористична група в САЩ и Европа, под централата на Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) в Газа, съобщи Ройтерс. Според военните в него се е помещавал разузнавателен център на Хамас. От агенцията заявиха, че не знаят за тунела.

Това се случва на фона продължаващата 4 месеца военна операция на Израел срещу Хамас в Газа. Тя започна след като бойци на Хамас и Ислямски джихад нахлуха на 7 октомври 2023 г. в Израел при което загинаха около 1200 души и 240 бяха взети за заложници. От тях около 130 остават в плен, 31 заложници са загинали. Според палестинската страна в резултат на израелската офанзива са загинали около 30 хил. жители на сектора.

Израелските военни преведоха журналисти през 700-метровия тунел. Той се намира на 20 метра под земята. Непосредствено под сградата на централата на UNRWA се намират помещения, в които са открити сървъри и друго компютърно оборудване. Според военните това е бил разузнавателен център на Хамас. Подземни офиси са открити и под близкото училище, управлявано от агенцията на ООН.

Войниците показаха електрически проводници и оптични кабели, някои от които излизаха на повърхността - в мазето на сградата на UNRWA. Те твърдят, че оттам в тунела се подава и електричество. В самата сграда на агенцията бяха открити оръжия и боеприпаси на Хамас, за които се твърди, че са оставени, след като служителите на UNRWA са напуснали централата.

Тунелът под сградата на ООН.
Тунелът под сградата на ООН.

Ръководителят на UNRWA Филип Лазарини заяви в социалната мрежа X, че агенцията не е знаела какво има под сградата ѝ. Той уточни, че всички служители на офиса са спрели работа в сградата на 12 октомври миналата година и оттогава не са били там, така че UNRWA не може да коментира откритието. "Съобщенията в медиите изискват независимо разследване, което не може да се проведе в разгара на активни военни действия", добави Лазарини.

През януари Израел представи на ООН серия от материали, показващи прякото участие на 12 служители на UNRWA в нападението срещу Израел на 7 октомври 2023 г. Агенцията заяви, че е уволнила тези служители и е започнала разследване. Редица държави донори спряха финансирането на UNRWA в очакване на резултатите от разследването. Израелският министър на външните работи Израел Кац призова работата на UNRWA в ивицата Газа да бъде спряна.

Преди това Израел неведнъж е критикувал UNRWA, като е твърдял, че училищата и болниците, управлявани от агенцията, са били използвани от Хамас за терористични дейности.

В петък кабинетът на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че на военните е наредено да разработят план "за евакуация на населението и унищожаване" на четири батальона на Хамас, които според него са разположени в Рафах. Това може да включва преместване в северните части на ивицата Газа - същите райони, които бежанците бяха принудени да напуснат. Съседните на Израел държави Египет и Йордания категорично отказват да приемат бежанци от ивицата.

Ситуацията в Рафах, където се смята, че търсят спасение 1,4 милиона души избягали се характеризирам, като хуманитарен кошмар, тъй като те няма къде да отидат при продължаващото настъпление от Израел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG