Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция се присъединява към многонационалната група на НАТО в България


Учение на НАТО в България
Учение на НАТО в България

Турция се присъединява към многонационалната бойна група на НАТО на територията на България. Това става ясно от решение на заседанието на Министерски съвет в сряда.

Решението предвижда Анкара да се присъедини към споразумението между министерството на отбраната на България, като страна домакин, и Италия, като рамкова държава, по усилена бдителност на НАТО в България.

Турция няма да разположи войски в България, казаха от Министерството на отбраната пред Свободна Европа. Турските сили ще идват за учения или при нужда.

След срещата на НАТО във Вилнюс по-рано през юли премиерът Николай Денков каза, че многонационалната бойна група на НАТО в България ще бъде засилена до ниво бригада. Това не означава, че алиансът ще разположи 4 пъти повече войници, отколкото има в момента, а че България трябва да има инфраструктура, готова да поеме армията, както и сработено командване.

На срещата на НАТО бяха приети нови регионални планове на алианса за първи път от края на Студената война. Плановете са за възпиране при евентуално нападение от Русия.

В момента съставът на многонационалните сили в България е около 900 души по данни на Министерството на отбраната. Италия е водещата държава и с най-многобройното участие в групата с над 700 военни от 7-ми алпийски полк „Берсалиери“ с повече от 50 единици техника. САЩ участват с механизирана рота. България също участва с рота. В групата има военни и от Турция, Северна Македония, Черна гора и Албания.

Според източници на Свободна Европа в парламента и Министерството на отбраната думите на премиера и военния министър означават, че България трябва да изгради инфраструктура в която може да бъде настанена бригада, както и да бъдат направени няколко големи учения. В тях трябва да се покаже, че войниците и офицерите от няколко държави на НАТО могат да действат като бригада.

Числеността на бригадата може да варира от 4000 (лека механизирана бригада) до 8000 души, ако към нея бъдат придадени и други подразделения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG