Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел атакува около 600 цели в Северна Газа


Снимка, направена от южния израелски град Сдерот, показва дим, който се издига по време на израелските бомбардировки на Ивицата Газа на 29 октомври 2023 г.
Снимка, направена от южния израелски град Сдерот, показва дим, който се издига по време на израелските бомбардировки на Ивицата Газа на 29 октомври 2023 г.

Палестинците, останали в Северна Газа, съобщават за ожесточени въздушни и артилерийски удари в понеделник, пише Ройтерс. Това се случва, след като в неделя Израел обяви навлизането на войната във втория ѝ етап.

По-късно израелските военновъздушни сили съобщиха, че през последния ден са атакували около 600 цели.

Израел обяви война на обявената от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни за терористична организация Хамас, след като на 7 октомври нейни членове извършиха масирано нападение срещу цивилни израелци. Бяха убити 1400 души, а над 200 бяха отвлечени.

Рано сутринта в понеделник по информация на палестинци в северната част на Газа е започнала израелска атака. Ден по-рано Израел предупреди цивилното население на Газа да се премести на юг.

Израелските въздушни удари са засегнали райони в близост до болниците "Шифа" и "Ал Кудс" в град Газа, пише Ройтерс. Междувременно палестински бойци са влезли в сблъсък с израелските сили в граничен район в южната част на анклава, съобщават палестинските медии.

По информация на израелските военновъздушни сили една от поразените цели е била "в района на университета "Ал-Азхар". Според тях от там е щяла да бъде изстреляна противотанкова ракета. Също така се казва, че са били атакувани "оръжейни складове и скривалища на бойци на Хамас, както и противотанкови позиции".

Държавният университет "Ал-Азхар" се намира в близост до центъра на град Газа.

Според Ройтерс израелските войски са подкрепени и от танкове. Ден по-рано Израел публикува снимки на танкове нa брега на Газа, като така сигнализира за намеренията си да навлезе в анклава. Пред информационната агенция АФП свидетели са съобщили, че танкове са навлезли в квартал Зайтун в южните покрайнини на град Газа.

Междувременно преговорите между Израел и Хамас, водени с посредничеството на Катар, продължават. Това съобщава за Ройтерс неназован източник.

Според него Хамас иска петдневна хуманитарна пауза в операциите на Израел, за да позволи навлизането на помощи и гориво в Газа в замяна на освобождаването на всички цивилни заложници.

Обсадената Ивица Газа, управлявана от Хамас, е под над триседмични израелски бомбардировки, след като подкрепяните от Иран членове на Хамас извършиха масови убийства в Южен Израел.

Хамас държи над 200 заложници в Ивицата Газа, като според Израел много от тях притежават чуждестранни паспорти. Групировката заплашва да убие някои от заложниците. Четирима от тях вече бяха освободени. По-рано Израел се зарече да унищожи Хамас.

Израелци и палестинци. Кратка история на един дълъг конфликт
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG