Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна унищожи руския патрулен кораб "Сергей Котов" в Крим


Патрулният кораб "Сергей Котов". Архивна снимка
Патрулният кораб "Сергей Котов". Архивна снимка

Украинските сили са ударили и „унищожили“ модерния руски патрулен кораб „Сергей Котов“, който се е намирал на полуостров Крим. Това обявиха от украинското военно разузнаване в понеделник.

Новината идва на фона на унищожените или повредени 24 кораба и една подводница от състава на руския Черноморски флот от началото на войната. Целият Черноморски флот, по различни източници, е между 74 и 80 съда, в които не се включват малки патрулни лодки или спомагателни кораби.

Атаката срещу „Сергей Котов“ е проведена от специален отряд на военното разузнаване и флота на Украйна. Ударите срещу патрулния кораб са извършени с морски дронове. По думи на представител на разузнаването при атаката има убити и ранени от екипажа.

От там уточняват още, че ударът е станал близо до Керченския проток, през който се свързват Азовско и Черно море.

Според украинското разузнава стойността на кораба е близо 65 млн. долара. Той влезе на въоръжение през лятото на 2022 г. и се смята за най-новия в състава на Черноморския флот.

Според публикации в социалните мрежи атаката е била през нощта на неделя срещу понеделник и е извършена в пристанището на град Феодосия в южната част на полуостров Крим, което се намира на около 100 км от Керченския проток.

Видео в платформата X, бивша Туитър, показва предполагаемия момент на удара.

До момента Москва не е коментирала случая.

„Руският Черноморски флот е символ на окупацията. Той не може да бъде в украинския Крим“, написа шефа на кабинета на Володимир Зеленски Андрий Ермак.

Унищожаването на „Сергей Котов“ идва по-малко от месец, след като украинските сили потопиха големия кораб е „Цезар Куников“ - един от малкото тежки десантни кораби в Черноморския флот на Русия. През февруари украинските сили казаха, че са унищожили и катерът „Ивановец.

Още през 2022 г. украинските сили унищожиха флагмана на руския Черноморски флот – ракетния крайцер „Москва“.

Украйна нанася сериозни поражения по Черноморския флот на Русия, въпреки че няма собствен флот. Страната го загуби при окупацията на Крим от страна на Русия през 2014 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG