Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ядрено сътрудничество. Унгария разширява връзките си с Беларус въпреки санкциите на ЕС


Беларуският външен министър Алейник и унгарският външен министър Сиярто се срещат в Минск.
Беларуският външен министър Алейник и унгарският външен министър Сиярто се срещат в Минск.

Унгария разширява сътрудничеството си с Беларус, включително в сферата на ядрената енергетика, въпреки санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Минск. Това стана ясно по време на посещението на унгарския външен министър Петер Сиярто в Беларус в сряда.

Това се случва, след като ЕС наложи поредица от санкции срещу Минск заради начина, по който властите потушиха масовите протести след президентските избори през август 2020 г. Изолацията на страната се засили, след като държавният глава Александър Лукашенко позволи на руски войски да използват територията на страната му, за да атакуват от нея Украйна на 24 февруари 2022 г.

„Нашата позиция е ясна: колкото по-малко санкции, толкова повече сътрудничество“, каза външният министър на Унгария Сиярто в сряда.

Той добави и че „санкциите не работят“ и посочи, че Унгария „засилва икономическото сътрудничество с Беларус в сфери, които не са засегнати от ограниченията“.

Беларуски и унгарски официални лица подписаха споразумение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика, което предвижда обучение на персонал и обработка на радиоактивни отпадъци. Според Сиярто то ще помогне на Унгария „да използва опита на Беларус, придобит при изграждането на реактори с подобна технология“.

Унгария работи с Русия по добавянето на нов реактор към АЕЦ "Пакш", който се очаква да бъде пуснат в експлоатация до края на десетилетието. Беларус също има построена в Русия атомна електроцентрала.

Беларуският външен министър Сергей Алейник изрази надежда, че когато Унгария поеме през юли ротационното председателство на Съвета на ЕС, тя ще насърчи "здравословните тенденции" в Европа.

„На хората им омръзнаха конфронтацията, натискът и ескалацията“, каза той.

През април президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че в страната му са разположени „няколко десетки“ руски тактически ядрени оръжия. Лукашенко е един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин.

Правителството на унгарския премиер Виктор Обран на свой ред са критикувани често заради проруските позиции, които заемат, включително блокирането на европейските средства за военна помощ за Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG