Връзки за достъпност

Извънредни новини

"С нови съюзници". Как европейският тур на Костадин Костадинов го събра с осъждан неонацист


Колаж с Костадин Костадинов (вляво) и Мариан Котлеба на фона на протест срещу крайнодясната му партия в Словакия през 2016 г., на който демонстранти показват строшена свастика до лицата на Котлеба и бившия словашки нацистки лидер от времето на Втората световна война Йозеф Тисо.
Колаж с Костадин Костадинов (вляво) и Мариан Котлеба на фона на протест срещу крайнодясната му партия в Словакия през 2016 г., на който демонстранти показват строшена свастика до лицата на Котлеба и бившия словашки нацистки лидер от времето на Втората световна война Йозеф Тисо.

Той оглавява проруска националистическа партия, която често обвинява опонентите си във "фашизъм". В Европа обаче търси за съмишленици крайнодесни формации. А последната му задгранична разходка дори го събра с осъждан неонацист. Кой е новият съюзник на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов?

През последните две години проруската партия "Възраждане" успя да увеличи резултата си на избори с близо 280 000 гласа. Така тя се превърна от една от няколкото извънпарламентарни националистически формации със сходен електорат в третата сила в 49-ото Народно събрание.

Това лято лидерът ѝ Костадин Костадинов полага усилия да увеличи тежестта ѝ на европейската сцена, търсейки съюзници зад граница. Макар че напоследък регулярно обвинява опонентите си в България във "фашизъм", в чужбина той все по-често се оказва в компанията на крайнодесни политици.

По правило убежденията им съвпадат с тези на "Възраждане" поне в няколко направления - привързаността към Русия, скептицизма към Европейския съюз (ЕС) и НАТО, антиимигрантските послания, понякога и отхвърлянето на правата на ЛГБТ+ общността.

И ако досега контактите на Костадинов са се простирали най-много до политици, подозирани в идеи отвъд полето на десния консерватизъм, този уикенд той показно прекрачи тази граница. В неделя лидерът на "Възраждане" се снима със своя нов съюзник, който всъщност е осъждан неонацист.

Става въпрос за ръководителя на крайнодясната Народна партия "Наша Словакия" Мариан Котлеба, който все още се намира в изпитателен срок на условна присъда за използване на нацистка символика.

Подобно на Костадинов, Котлеба е лидер на растяща парламентарна сила, която пропагандира излизане на страната си от ЕС, отрича общата европейска валута, бори се срещу еднополовите бракове, а преди се обявяваше и срещу ваксинацията заради COVID-19.

"Много често са ме питали как смятаме да предоговорим членството на България в Европейския съюз. Ето как - с нови съюзници и нова политика", написа в понеделник българският политик във Фейсбук в пост със своя обща снимка с Котлеба без да споменава и дума за неонацисткия уклон на новия си съмишленик.

Кой е Мариан Котлеба

Лидерът на "Наша Словакия" е роден през 1977 г. в централния словашки град Банска Бистрица. От млад е привърженик на идеите на Йозеф Тисо, президент на Словашката република между 1939 и 1945 г., когато държавата е съюзник на Нацистка Германия. В рамките на неговото управление около три четвърти от словашките евреи са депортирани в нацистките лагери на смъртта.

Мариан Котлеба пристига за телевизионен дебат преди парламентарните избори в Словакия, 6 март 2016 г.
Мариан Котлеба пристига за телевизионен дебат преди парламентарните избори в Словакия, 6 март 2016 г.

Началото на политическата кариера на Котлеба датира от 2003 г., когато той основава крайнодясната партия "Словашка сплотеност". Четири години по-късно тя е спряна от участие в изборите от местното вътрешно министерство заради противоконституционни текстове в програмата ѝ.

Това обаче не му пречи да спечели 10% от гласовете на местните избори в Банска Бистрица през 2009 г. Вторият му опит е по-успешен и през 2013 г. Котлеба става областен управител с подкрепа от 55% на балотажа. Още тогава той е определян от авторитетни западни медии като Би Би Си и Икономист като неонацист.

Преди парламентарните избори в страната през 2016 г. Котлеба преименува партията си на "Наша Словакия" и отново изненадва социолозите. Вместо прогнозираните му между 1,5 и 3,5% той взима 8 на 100 от гласовете и влиза в парламента. Успехът му предизвиква антифашистки протести.

Котлеба управлява Банскобистришката област до 2017 г. След началото на пандемията от COVID-19 партията му организира масови протести срещу въвеждането на противоепидемични мерки.

През февруари 2020 г. "Наша Словакия" печели 8% на парламентарните избори и става четвърта политическа сила в страната с общо 14 депутати в 150-местния парламент.

В наши дни реториката на партията е по-умерена, придържайки се към послания в подкрепа на по-строгия контрол над имиграцията, в защита на християнските ценности, както и срещу местното ромско население и участието на словашката армия в задгранични мисии.

Присъда заради 1488 евро

Въпреки че официално партията на Котлеба отрича да има каквито и да е допирни точки с нацистка или фашистка идеология, Специализираният наказателен съд в Словакия установява друго през есента на 2020 г.

Крайнодесният политик е обвинен, че като областен управител на Банска Бистрица е раздавал помощи на местни бедни семейства в размер от по 1488 евро. Това се е случило по време на събитие, отбелязващо годишнината от основаването на марионетната държава в Словакия от нацистката ера.

Числата 14 и 88 символизират идеята за превъзходство на бялата раса. Първото се отнася до расистки лозунг от 14 думи на известния американски неонацист Дейвид Лейн (We must secure the existence of our people and a future for white children. В превод на бълг. ез.: "Ние трябва да осигурим съществуването на нашия народ и бъдеще за белите деца"), а второто отбелязва буквата от немската азбука, с която започват думите от нацисткия поздрав "Хайл Хитлер".

Спецсъдът в Пезинок, разположен северно от столицата Братислава, постановява, че тези препратки са използвани умишлено от Котлеба и го осъжда на четири години и четири месеца затвор за подкрепа на идеология, целяща потискане на основни човешки права и свободи.

Той обжалва наказанието пред Върховния съд, който през пролетта на 2022 г. намалява присъдата, но окончателно признава Котлеба за виновен по делото. Крайнодесният политик е осъден условно на шест месеца с 18-месечен изпитателен срок.

Мариан Котлеба (вляво) по време на отбелязване на 87-ата годишнина от смъртта на словашкия генерал Милан Растислав Стефаник, 6 май 2006 г.
Мариан Котлеба (вляво) по време на отбелязване на 87-ата годишнина от смъртта на словашкия генерал Милан Растислав Стефаник, 6 май 2006 г.

Макар че не влиза в затвора, Котлеба губи депутатското си място в парламента, тъй като словашкото законодателство не позволява народните избраници да са осъждани за престъпление от общ характер.

В миналото новият съюзник на Костадинов е обвиняван и в други подобни прояви. По време на предизборна кампания през 2009 г. е заподозрян в използването на словашкия фашистки поздрав, докато обещава да се отърве "не само от циганските паразити". Тогава обаче не е осъден.

Новите връзки на Костадинов

Сближаването на Костадин Костадинов с Котлеба е само последният епизод от натоварената задгранична програма на лидера на "Възраждане" през този месец. В началото на август той изнесе реч на конгреса на "Алтернатива за Германия" - партия, обвинявана във фашистки и неонацистки нагласи.

Костадинов призова в Магдебург немските си съмишленици да възвърнат "историческата роля на Германия като единствени автентични носители на традиционните немски ценности".

Непосредствено преди посещението си в Словакия, Костадинов беше и в Будапеща, където заедно с лидерите на още пет партии от Унгария, Чехия, Нидерландия, Швеция и Швейцария подписа декларация за "свободна Европа на нациите".

Домакин на срещата беше известният бивш кмет на унгарското село Ашоталом - Ласло Тороцкай. Той оглавява крайнодясната формация "Наша родина", популярна с антиимигрантската си реторика.

"Наша родина" за пръв път спечели места в унгарския парламент през 2022 г., възползвайки се от отлива на избиратели от консервативната "Йобик", която през последните години опитва да се разграничи от крайнодясната си идентичност.

Ръководеното от Тороцкай село Ашоталом се намира на границата със Сърбия и беше основна входна точка на Унгария за мигрантите, идващи по т.нар. Балкански маршрут.

Освен антиимигрантската реторика, "Наша родина" популяризира свои инициативи, свързани с ограничения на разпространяването на книги с ЛГБТ+ насоченост.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG