Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Възраждане", ИТН и Радостин Василев внасят жалба за референдума срещу еврото в КС


Пресконференция на "Възраждане", 14 юни

Народни представители от "Възраждане", "Има такъв народ" (ИТН) и независимият депутат Радостин Василев ще внесат жалба в петък в 13:30 в Конституционния съд (КС) във връзка с референдума за запазване на българския лев.

Това съобщи в петък лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов на пресконференция. Новината идва, след като преди седмица парламентът отхвърли предложението за референдум в пленарна зала. Последната възможност за провеждане на референдума след решението на Народното събрание е Конституционния съд (КС) да се произнесе дали въпросът е допустим или е противоконституционен.

Жалбата до КС е подписана от общо 49 народни представители. "От БСП, въпреки че говорихме с тях няколко пъти, първоначално казаха, че ще си помислят, след което категорично отказаха да подпишат дори и един човек от тях знаково жалбата", каза Костадинов.

Решението на Народното събрание може да бъде оспорено пред КС от президента, правителството, поне 48 депутати, председателите на върховните съдилища или главния прокурор.

След решението на парламента Костадинов поиска президентът Румен Радев да внесе жалба, като каза, че "Възраждане" също ще го направи.

На 10 юни президентът осъди решението на парламента да отхвърли референдума, но добави, че няма как да насрочи дата за референдум, макар по принцип това да е в правомощията му, защото има решение на Народното събрание. В петък Костадинов обвини Радев, че е проявил страх и е погазил закона.

През април "Възраждане"​ внесе около 600 хил. подписа за организиране на национално допитване с въпрос "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?“. По-късно Костадинов цитира проверка на ГРАО, според която 470 000 от тях са валидни.

Костадинов определя решението за приемането на еврото като "национално предателство“. Партията му се обявява и срещу ЕС и НАТО.

Българският лев е свързан с еврото с валутен борд. Процесът по интеграция в еврозоната минава през приемането на еврото и е възприет още с подписването на договора за присъединяване на България към ЕС. Одобреният от правителството план е реално въвеждане на еврото да се случи през 2024 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG