Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата е отказала да поиска "Възраждане" да бъде разпусната


Председателят на политическа партия "Възраждане" Костадин Костадинов
Председателят на политическа партия "Възраждане" Костадин Костадинов

Софийската градска прокуратура е отказала да поиска разпускане на политическа партия "Възраждане" като противоконституционна, съобщи в четвъртък в. "Сега". Това беше поискано по-рано през годината от Българския хелзинкси комитет (БХК) със сигнал до временно изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

В него БХК посочи редица публични прояви на членове и привърженици на "Възраждане", с които според тях те "целят да разрушат демократичния правов ред в България".

Наблюдаващият прокурор е приел, че разпускането на партията би било непропорционална и радикална намеса, написа "Сега" в четвъртък. Освен това според него партията не е опасна, тъй като няма възможност да управлява сама.

В аргументите си наблюдаващият прокурор цитира практика на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, според която подобно действие би било в разрез с принципите на демокрацията.

Сигналът на БХК от юли изброява позициите на "Възраждане" по теми като мерките срещу пандемията от COVID-19, войната на Русия срещу Украйна, бежанците, етническите малцинства, ЛГБТИ общностите, както и работата на журналистите и свободата на словото.

Сигналът беше изпратен и до омбудсмана Диана Ковачева и председателя на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.

В началото на 2023 г. привърженици и членове на "Възраждане" няколко пъти нападнаха прожекции на филм в три различни града. Те нахлуха и в магазин за бира в София, като нарисуваха и антисемитски символи.

На 14 юли Софийската градска прокуратура възложи проверка по сигнал за антисемитски фотоколаж с бившия външен министър Соломон Паси, споделен в групата на "Възраждане" в Телеграм.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG