Връзки за достъпност

Извънредни новини

Корабът "Верила", на който бяха открити 300 кг кокаин, е освободен от властите в Ирландия


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Българският кораб "Верила", на борда на който беше открит кокаин през декември, е освободен от властите в Ирландия и ще отплава от пристанище "Фойнс" в сряда. Това съобщи "Параходство Български морски флот" (БМФ), цитирано от БТА.

Новината идва, след като миналия месец полицията в Ирландия откри на борда на кораба около 300 кг кокаин на стойност 21 млн. евро, заради което задържа шестима души. Българската компания „Параходство Български морски флот“ е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Компанията е заявила готовност да съдейства на разследващите. Тя съобщи също така, че възнамерява да предприеме паралелни съдебни действия срещу всички, за които се установи и докаже съпричастност към престъплението.

Корабът "Верила" беше задържан на 21 декември в Ирландия, след като на борда му беше открито голямо количество кокаин. След арестите в Ирландия главният секретар на МВР Живко Коцев каза, че трима от шестимата задържани са извършвали престъпления и в България.

По данни на вътрешния министър Калин Стоянов екипажът на "Верила" се е състоял от 17 български граждани и един украински. Корабът е пристигнал в пристанището на 19 декември, като по документи е превозвал зърно.

Кокаинът на борда е бил опакован в пластмасови бали с прикрепени към тях спасителни жилетки и GPS устройства. Те са били подготвени за изхвърляне зад борда.

БМФ е част от активите на „Адванс пропъртис“, което е под контрола на братя Домусчиеви. През 2022 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно реши, че Домусчиеви дължат неустойки по договор за приватизацията на БМФ в размер на 25,3 млн. лв. след дълга съдебна битка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG