Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Безгранична и вечна власт". Защо МВР и прокуратурата са важни за ГЕРБ и ДПС


Полина Паунова и Миролюба Бенатова
Полина Паунова и Миролюба Бенатова

Преди 9 месеца ротацията изглеждаше като технически детайл, при който двама души просто да си разменят постовете в управлението на страната. „Отговорно поведение“ в името на „големите цели“. Моментът на ротацията дойде и тя се оказа не рутинна подробност, а инструмент за изнудване.

"Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) поиска да реализира кабинет с втория мандат, но с премиер от ГЕРБ-СДС. От партията на Бойко Борисов отказаха това предложение.

То дойде във вторник малко след като парламентът прие, че първият мандат, връчен на ГЕРБ преди седмица, с премиер Мария Габриел е приключил неуспешно. Тя оттегли кандидатурата си. Делян Пеевски отново застана до ГЕРБ и каза, че ДПС няма да подкрепи правителство нито с втория, нито с третия мандат.

Така ситуацията изглежда като че ли новите избори са неизбежни, но пък позициите на партиите се сменят постоянно и всичко изглежда, че е предпоследно.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с журналистите журналистите Полина Паунова от Капитал и Миролюба Бенатова за това какво доведе до провала на коалиционното управление между ПП-ДБ и ГЕРБ.

Най-важното от интервюто

Полина Паунова: „Тези хора вечер си лягат с едно мнение. Сутрин стават с друго. Преди това го правеше само Бойко Борисов. Сега виждаме, че явно това е някакво заразно заболяване“.

Миролюба Бенатова: „От „Демократична България“ никога не са отричали, че търсят ДПС. Да не забравяме кой беше първи, който влезе в стаята на ДПС“.

Полина Паунова: „Събитията показват, че ГЕРБ собствено мнение нямат. Те не функционират като отделна партия. Ориентираме се за техните нагласи от прессъобщенията на ДПС“.

Миролюба Бенатова: „Борисов много ясно казва, че за него най-важно е МВР и службите“.

Полина Паунова: „Конституционните промени, без приемане на Закон за съдебната власт, не са никакви промени“.

Миролюба Бенатова: „Това, което „Продължаваме промяната“ трудно ще обясни, е как са влезли във властта с наративите срещу Бойко Борисов, срещу Делян Пеевски, срещу превзетата държава и модела ГЕРБ и в следващия момент се опитват да „поправят“ модела ГЕРБ с ГЕРБ и ДПС“.

Полина Паунова: „В момента, в който се посегне към Закона за съдебната власт и към службите, правителствата ще падат“.

Миролюба Бенатова: „Едно продължаващо управление би имало смисъл, с идея да се направят промени, ако има някаква гаранция, че няма да се използват плаващи мнозинства, за да се избират представителите на ГЕРБ и ДПС, а ДБ и ПП да са във все по-жалката роля на някакъв смокинов лист“.

Общото между ГЕРБ и ДПС

„Събитията показват, че ГЕРБ собствено мнение нямат. Те не функционират като отделна партия. Ориентираме се за техните нагласи от прессъобщенията на ДПС“, каза Полина Паунова. Коментарът ѝ е по повод единомислието, което демонстрират двете политически формации по ключови решения за страната.

ГЕРБ и ПП-ДБ управляваха през последните 9 месеца с подкрепата на ДПС. Движението все по-категорично заема страната на ГЕРБ. Един от примерите е след като Мария Габриел каза, че оттегля кандидатурата си за премиер с първия мандат, връчен на ГЕРБ. От ГЕРБ казаха, че ще искат нови избори за парламент, а съпредседателят на ДПС Делян Пеевски веднага подкрепи тази позиция.

Според Миролюба Бенатова в хода на преговорите около ротацията „изкуствено се създадоха много проблеми, в които ПП-ДБ падаха непрекъснато в тия капани. Влизаха в обяснителен режим“.

По думите й „ПП-ДБ са показали, че: а) са лоши играчи на покер и б) да излязат от тази ситуация хората с усещане, че [те] са едни търгаши на постове. Те бяха вкарани в този наратив и не можаха да излязат читави“.

Кой иска реформи

Един от аргументите на ПП-ДБ за влизане в общо управление с ГЕРБ и търсенето на подкрепа от ДПС бяха промените в конституцията. „Конституционните промени без приемане на Закон за съдебната власт, не са никакви промени“, каза Полина Паунова.

По думите ѝ „ако няма промяна в Закона за съдебната власт, тези хора са успели. [ГЕРБ и ДПС] знаят, че фактическото обезсилване на тяхното влияние, е именно с тези промени и затова в момента си измислят какви ли не панделки, за да не се случи“.

„Борисов много ясно казва, че за него най-важно е МВР и службите“, каза Миролюба Бенатова. По думите ѝ „едно продължаващо управление би имало смисъл, с идея да се направят промени, ако има някаква гаранция, че няма да се използват плаващи мнозинства, за да се избират представителите на ГЕРБ и ДПС, а ДБ и ПП да са във все по-жалката роля на някакъв смокинов лист“.

Според Полина Паунова „овладяването на службите и държането на прокуратурата и част от съдиите гарантира безгранична и вечна власт“. По думите ѝ заради това „ГЕРБ и ДПС никога няма да пуснат артериите на властта“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG