Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР ще отговаря за новата военна помощ за Украйна


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Правителството одобри проект на споразумение между Министерството на вътрешните работи (МВР) на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника.

Това съобщи в петък БТА, цитирайки решението на Министерския съвет, взето два дни по-рано и публикувано в системата за правна информация на Министерския съвет.

Новината идва след решение на Народното събрание от края на юли България да даде допълнителна военно-техническа подкрепа на Украйна.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще проведе преговорите и ще подпише споразумение, при условия за последваща ратификация.

Правителството дава също и съгласие за временно прилагане на споразумението от датата на подписването му до влизането му в сила.

Бронирана транспортна техника е с отпаднала необходимост за нуждите на МВР и ще бъде предоставена с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ.

През последните 25 години поддръжката и съхранението на въпросната техника изисква значителни финансови разходи от бюджета. Тя е неприложима и за нуждите на Националната служба ”Жандармерия”.

В края на юни правителството на ГЕРБ и ПП-ДБ прие изпращането на военно-техническа помощ на Украйна в изпълнение на решение на предишния парламент от 9 декември 2022 г.

През юли Народното събрание възложи на правителството да ускори процеса по обновяване на военновременните запаси от оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехника на Министерството на отбраната. По-късно стана ясно, че боеприпасите с изтичащ експлоатационен ресурс ще бъдат предоставени на Киев.

Русия започна непровокирана военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Оттогава на територията на Украйна се води пълномащабна война. Повечето европейски държави се отзоваха на призивите на Украйна за помощ с оръжия, за да може да се защити срещу непровокираната руска агресия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG