Връзки за достъпност

Извънредни новини

Военните в Габон обявиха, че са взели властта в страната. Президентът е под домашен арест


Президентът на Габон Али Бонго пред Генералната асамблея на Организацията на обединените нации (ООН).
Президентът на Габон Али Бонго пред Генералната асамблея на Организацията на обединените нации (ООН).

Висши офицери от армията на Габон обявиха военен преврат в ранните часове на деня в сряда, съобщи „Ройтерс“. В изявление по телевизия „Габон 24“ военните твърдят, че са взели властта и представляват всички сили на сигурността и отбраната в африканската страна.

Новината дойде минути след като станаха ясни резултатите от президентските и парламентарните избори в Габон, проведени миналата събота. Централната избирателна комисия обяви, че президентът Али Бонго е избран за трети мандат с над 64% от гласовете.

Офицерите казаха, че не признават резултатите от вота и започват действия за анулиране на изборите. До второ нареждане ще бъдат затворени границите на страната, а институциите ще се разпуснат.

Първоначално не беше ясно къде се намира президентът Бонго. По-късно в сряда Би Би Си съобщи, че той е под домашен арест. За последно Бонго е видян на публично място в събота, докато подава гласа си.

Кадър от изявлението на габонските военни. 30 август 2023 г.
Кадър от изявлението на габонските военни. 30 август 2023 г.

Репортер на „Ройтерс“ съобщи за стрелба в габонската столица Либревил след изявлението на военните.

Към момента няма официална реакция от правителството на Габон.

В деня на вота управляващите спряха достъпа до интернет и наложиха полицейски час с цел „да се запази сигурността на цялото население“. В много секции гласуването беше забавено, което създаде напрежение.

Основният съперник на Бонго за президентския пост беше професорът по икономика Албер Ондо Оса. Неговата кампания стъпваше на нуждата за промяна и нови икономически възможности в Габон.

Освен военните, екипът на Ондо Оса също разкритикува резултатите от изборите и излезе с твърдения за нередности, които щабът на Бонго отхвърли.

Бонго и неговото семейство стоят начело на африканската държава през последните 56 години.

Габон е богата на петрол и манган, членка на организацията на страните износителки на петрол ОПЕК. Страната е и бивша колония на Франция.

Ако военният преврат в страната е успешен, той ще бъде осмият в Западна и Централна Африка от 2020 г. насам. Най-скорошен беше превратът в Нигер от юли тази година.

Военни завзеха властта и в Мали, Гвинея, Буркина Фасо и Чад.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG