Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС подкрепи протестите срещу насилието, но осъди призивите за саморазправа със съдии 


Плакат със снимки на прокурор Дичо Атанасов, съдия Татяна Гьонева и обвиняемия Георги Георгиев по време на протеста във Варна в понеделник
Плакат със снимки на прокурор Дичо Атанасов, съдия Татяна Гьонева и обвиняемия Георги Георгиев по време на протеста във Варна в понеделник

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) разпространи в четвъртък своя позиция, с която изразява подкрепата си за “масовите протести срещу насилието”, но осъжда призивите за саморазправа, “застрашаваща както личната неприкосновеност на съдиите, така и справедливостта на образувания наказателен процес”.

Позицията става факт три дни след провеждането на множество демонстрации в цялата страна, провокирани от случая с пребитата и рязана с макетен нож 18-годишна жена в Стара Загора, добил публичност преди близо седмица.

Част от протестиращите в някои градове носеха плакати със снимки на прокурори, работили по случая, както и на съдии, които са участвали в заседанието, на което в началото на юли е бил освободен от ареста обвиняемия за нападението 26-годишен Георги Георгиев. Причина за възмущението им станаха съмненията за пропуски в началото на разследването.

Досега ВСС запазваше мълчание по случая, въпреки че още в неделя Българската национална телевизия показа в централната си емисия къщата, в която живее съдия Татяна Гьонева, която е била докладчик по делото на въпросното заседание на Окръжния съд в Стара Загора.

Това предизвика възмущението на Съюза на съдиите в България (ССБ), който разпространи своя позиция във връзка с тези събития още в началото на тази седмица. Междувременно съдиите, освободили Георгиев от ареста, дадоха в понеделник брифинг, на който защитиха решението си.

“Подкрепяме масовите протести срещу насилието, защото вярваме, че гражданската енергия има положителен заряд, който ще допринесе за повишаване на правната сигурност, превенцията и защитата на жертвите на престъпления”, пише в позицията на Съдийската колегия на ВСС, подкрепена от общо деветима нейни членове.

Протестите провокират въпроси, но и рискове

Според тях този казус поставя въпроси за “ефективността на дейността на правоохранителните и съдебни органи, необходимостта от срочно предприемане на конкретни мерки в отговор на обществените очаквания за гарантирана правна защита на пострадалите от престъпления”.

“Обществените емоции на гняв и възмущение обаче не следва да ескалират в призиви за саморазправа, застрашаваща както личната неприкосновеност на съдиите, така и справедливостта на образувания наказателен процес”, посочват още съдебните кадровици.

Те напомнят, че мерките за неотклонение не представляват наказание и тепърва предстои разглеждането на процес по същество, по време на който “следва да се осигури възможност за спазване на основните принципи на наказателния процес”.

“Недоверието към съда и всяка форма на натиск върху вътрешното съдийско убеждение крият опасност за правилното изясняване на делата”, се допълва в позицията с призив към обществото правителството и парламента “за общи усилия за превенция и борба с всички форми на агресия, зачитане на правата на пострадалите лица и доверие към българския съд, защото той е гарант за върховенството на правото”.

Съдийският съюз вече осъди "уличното правосъдие"

Три дни по-рано ССБ посочи в своята позиция по случая, че “естествена способност на здравите хора е да съчувстват на всеки пострадал от престъпление”, но “тъкмо емпатията и искрената загриженост следва да ни удържа от увлечението да се включваме във въздаване на “улично правосъдие”.

“Уличното правосъдие” и призивите за саморазправа със съдиите и обвиняемия е общ провал, не е поражение само за “обезвластената” чрез поругаване съдебна власт, но и за самите граждани, защото съзнателно или не те отприщват неуправляеми потоци на човешка агресия, които в един момент, при други обстоятелства, могат да пометат и тях”, посочи най-голямата съсловна организация на съдиите в България в понеделник.

Те разкритикува остро разпространяването на снимки с нараняванията на пострадалата Дебора, както нарушаването на презумпцията за невинност спрямо обвиняемия Георги Георгиев. През последните дни много медии го определят категорично като извършител на престъплението, макар че той не е осъден с влязла в сила присъда.

“Справедливостта на процеса, по който се стига до присъда, не трябва да бъде поставяна в риск, включително като се създава съмнение, че оттук нататък поради публичния отзвук съдът ще бъде предубеден и ще се произнася безопасно за себе си - по начин, който избягва публичното обругаване, включително с разпространяване на снимката на един от членовете на съдебния състав в социалните мрежи или чрез репортажи по обществената телевизия пред къщата на съдията-докладчик”, посочи още ССБ.

Според позицията на съдийския съюз масовото негативно отношение към състава на Окръжния съд в Стара Загора, освободил обвиняемия, е “общностен провал”. Според организацията “оповестяването на личните данни за наказателен съдия, освен че не носи никаква обществена полза и удовлетворение на пострадалите от престъпление, е опасно”.

Причината е, че така той може да стане жертва на посегателство от “всеки недоволен, психически неустойчив или за всеки обществено опасен, който е готов да мине границата, за да избегне тежка присъда”.

"Чашата преля." Хиляди хора протестираха срещу насилието над 18-годишната Дебора
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG