Връзки за достъпност

Извънредни новини

Взривен е железопътен мост в Русия. Украйна пое отговорност


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Взривен е железопътен мост близо до руския град Самара. При атаката не се съобщава за загинали или ранени. Това съобщи в понеделник руската агенция РИА Новости, като се позова на местните служби за спешна помощ.

По-късно през деня Украйна пое отговорност за атаката, като каза, че мостът е използван за превоз на "военни товари", съобщи АФП.

Новината идва на фона на продължаващата вече две години война на Русия в Украйна. През последните месеци Русия съобщи за поредица от нападения срещу индустриалната и логистичната си инфраструктура, за които обвини Украйна.

Според ТАСС инцидентът е причинен от взривно устройство. Руските железници съобщиха, че движението по моста е преустановено и определиха инцидента като "незаконна намеса".

"Железопътният мост над река Чапаевка в руската област Самара беше взривен. На 4 март 2024 г., около 6:00 ч. сутринта, мостът беше повреден чрез взривяване на носещите му конструкции", съобщи военното разузнаване на Украйна. То каза, че заради повредата използването на моста няма да бъде възможно за дълго време.

Телеграм каналът "112" отбелязва , че са повредени металните конструкции и оградата на моста. Смята се, че бетонната основа и железопътните линии не са претърпели щети. По предварителни данни няма пострадали.

Според Киев Русия е използвала железопътната линия, за да доставя боеприпаси до град Чапаевск. Регионът на Самара е един от центровете на тежката промишленост в страната.

От началото на войната на Русия срещу Украйна руските власти редовно съобщават за арести на хора, повреждащи железопътна инфраструктура. Подобни действия се разглеждат от властите като саботаж и опити за извършване на терористична атака.

През юли миналата година Украйна повреди и Кримския мост, който свързва незаконно анексирания от Русия полуостров Крим с Русия. През ноември Украйна съобщи, че нападението е "преобърнало" руските морски операции и Москва е била принудена да прибегне до фериботи за пренасяне на оръжия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG