Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ядрените мощности на АЕЦ "Козлодуй" изостриха спора на ГЕРБ и ДПС с ПП-ДБ


Колаж на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски
Колаж на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски

Изборът на компания, която да построи два нови блока на атомната електроцентрала (АЕЦ) „Козлодуй“, предизвика нови спорове в управляващото мнозинство.

Това стана в четвъртък, когато ГЕРБ и ДПС поискаха Народното събрание да реши с кои фирми ще се преговаря за новите ядрени мощности. Предложението точката да влезе в дневния ред не беше подкрепено от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и отпадна. Това доведе до критики от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Новите нападки идват на фона на напрежение между формациите в управляващата коалиция ГЕРБ и ПП-ДБ. Във вторник ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ договор за общи приоритети до края на мандата им. Борисов каза, че няма да го приеме. На същата позиция застана и санкционираният за корупция от САЩ Пеевски, чиято партия не участва в правителството, но го подкрепя.

В четвъртък Борисов каза, че е разочарован от ПП-ДБ. По думите му тяхното решение да провалят обсъждането на строежа на АЕЦ „Козлодуй“ не е добър знак.

Пеевски се присъедини към тези критики, като каза, че „изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят в момента проекта за ядрена централа“.

Защо се спори за АЕЦ „Козлодуй“

За строежа на новите мощности на АЕЦ „Козлодуй“ кандидатстват пет фирми. В сряда парламентарните комисии по енергетика и околна среда обсъждаха с кои от тях да се започнат преговори.

Делян Добрев от ГЕРБ и Станислав Анастасов от ДПС настояха да се преговаря само с една южнокорейска компания и това да се гласува от Народното събрание още тази седмица. От ПП-ДБ не бяха съгласни и поискаха в преговорите да влезе и американска фирма, като призоваха да не се бърза.

И двете предложения бяха внесени за обсъждане в парламента. ГЕРБ и ДПС подкрепиха предложение те да се разгледат още в четвъртък, но депутатите от ПП-ДБ гласуваха с „въздържал се“. Така точката не влезе в дневния ред.

Решението за строеж на седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуей“ беше взето от правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ през октомври 2023 г. През декември парламентът одобри ускорен график за изграждането на двата нови блока на централата.

Напрежението сред управляващите

Напрежението сред формациите, които подкрепят правителството, тръгна от договора, предложен от ПП-ДБ на ГЕРБ за общи политически приоритети. В него е описано как и кога да се направят смени в ръководството на регулаторните органи и специализираните служби. Много от тях се управляват от хора с отдавна изтекли мандати.

От ПП-ДБ предлагат постовете в регулатори да бъдат равно разпределени между тях и ГЕРБ и кандидатите да не бъдат ярки политически фигури. От ПП-ДБ казаха, че ако този договор не бъде приет, ще подкрепят провеждането на предсрочни парламентарни избори.

В сряда Борисов отправи критики към договора и каза, че предсрочните избори са „логичен завършек“ на коалицията с ПП-ДБ.

В четвъртък депутатката от ГЕРБ Деница Сачева също се изказа против договора, като го нарече „тюрлюгювеч“. Това се случи ден след като вицепремиерката и министър на външните работи от ГЕРБ Мария Габриел каза, че няма да подпише документа и нарече случващото се „политическа търговия“.

Лена Бориславова от Изпълнителната комисия на ПП-ДБ каза, че може да се състави нов договор за общи приоритети след евентуални преговори с ГЕРБ.

Подобна позиция изрази съпредседателят на ПП Кирил Петков, който призова от ГЕРБ да предложат друг договор или заедно с ПП-ДБ да променят сегашния.

При откриването на заседанието на Министерския съвет в четвъртък премиерът Николай Денков каза, че е нормално обсъждането на важни политически въпроси да започне „с челен сблъсък на идеи“, но след това страните трябва „да седнат на масата за преговорите“.

От страна на опозицията председателката на БСП Корнелия Нинова каза, че ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС са се събрали „само за постове, за пари, за власт и за подялбата на държавата на парчета“, а сега „си вадят кирливите ризи един на друг“.

Миналата година ПП-ДБ и ГЕРБ се споразумяха за общо управление на ротационен принцип. Идеята беше Денков от ПП-ДБ да бъде премиер в продължение на 9 месеца, след което да го смени Мария Габриел от ГЕРБ. Тази ротация предстои в началото на март.

След август 2023 г. ДПС придоби водеща роля в управляващото мнозинство, а Делян Пеевски започна да се изявява като говорител на правителството, въпреки че не участва в него.

Остри реплики между Пеевски и Христо Иванов

В четвъртък Пеевски също разкритикува идеята за „делкане“ на регулаторите в договора на ПП-ДБ. Той атакува лично съпредседателя на ДБ Христо Иванов и го обвини, че иска да наложи свои близки хора в прокуратурата и антикорупционната комисия.

По думите на Пеевски Иванов е преговарял с него да бъде избран „ортакът му Андрей Янкулов“ за главен прокурор. Янкулов е адвокат и правен експерт в Антикорупционния фонд (АКФ).

В отговор Иванов каза, че не е водил такива разговори, но потвърди, че сред спорните теми между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС са регулаторите и изборът на нов главен прокурор.

„Проблемът е, че ДПС искат да бъдат скрит партньор на ГЕРБ“ в разпределянето на регулаторите и са против идеята да има ясни правила и политическа отговорност, каза Иванов.

Той добави, че още вижда път към преговори и общи решения, вместо към предсрочни избори, и призова да се разговоря „сериозно и отговорно“.

След изказването на Иванов Пеевски излезе повторно пред журналистите в парламента и обвини съпредседателя на ДБ в лъжи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG