Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Идвам с усмивка". Яник Синер, който се учи от най-добрите, за да ги победи


Италианецът Яник Синер победи Новак Джокович на полуфинала на откритото първенство на Австралия, 26 януари 2024 г.
Италианецът Яник Синер победи Новак Джокович на полуфинала на откритото първенство на Австралия, 26 януари 2024 г.

Като дете той се занимава със ски и футбол, но скоро ги изоставя в името на тениса. Разбира, че успехът няма да дойде веднага, но се готви с търпение и вяра. На 22 той победи идола си Новак Джокович. Яник Синер е Човек на деня на Свободна Европа.

Той е само на 22 и в петък се класира на първия си финал на тенис турнир от Големия шлем. Направи това, като отстрани първия в света Новак Джокович в полуфинала на откритото първенство на Австралия.

„Идвам с усмивка и давам най-доброто от себе си. Уверен съм, че вече мога да играя срещу най-добрите в света“, каза Яник Синер след победата.

През октомври миналата година Синер достигна четвърто място в световната ранглиста при мъжете и стана най-високо класирания играч от Италия в историята на тениса.

Победата срещу Джокович със сигурност е най-голямото постижение в кариерата му досега. Той играе със сърбина за седми път. Губи първите си три мача, но печели три от следващите четири.

Джокович е десеткратен шампион на откритото първенство на Австралия. Той не беше губил от 2018 г. Джокович определи първите два сета от полуфинала му със Синер като едни от най-тежко загубените в кариерата му.

Италианецът постига това с последователна игра на много високо ниво. И - разбира се, с усмивка.

Вярата в тениса

Синер е роден на 16 август 2001 г. в немскоезичния район на Южен Тирол в Италия. Родителите му работят като готвач и сервитьорка в ски хижа. От много малък Синер започва да кара ски и да играе тенис и футбол.

В началото тенисът е най-малко приоритетният от трите спорта за италианеца. Още на 8 години той печели национален шампионат по ски.

На 13 обаче се отказва от ските и футбола в името на тениса. Предпочита го, защото е индивидуален спорт, в който играе директно срещу съперника си.

Яник Синер след полуфинала на откритото първенство на Австралия, 26 януари 2024 г.
Яник Синер след полуфинала на откритото първенство на Австралия, 26 януари 2024 г.

За да се отдаде напълно на подготовката си, Синер се премества сам в крайбрежния град Бордигера, където работи с треньора Рикардо Пиати. Отначало успехът на италианеца е по-ограничен, но още на 16 той започва да играе в професионални турнири.

На 17 Синер печели няколко титли от турнири на Асоциацията на професионалните тенисисти. На 18 влиза в 100-те най-добри тенис играчи при мъжете, а година по-късно влиза и в топ 50.

През 2021 г. Синер става първият играч, роден след 2000 г., който се нарежда сред 10-те най-добри в света. През 2022 г. той променя начина си на подготовка, като прекъсва дългогодишната си работа с Пиати и започва да се готви с нов треньор - Симоне Ваноци.

На въпрос как млади играчи като него, испанеца Карлос Алкарас и датчанина Холгер Руне успяват да побеждават най-добрите в света от десетилетия насам, Синер отговаря:

„Ние сме различни играчи, но общото между нас е, че вярваме в себе си. Вярата в тениса е много важна.“

Търпение и самоконтрол

През годините Синер изтъква постепенното надграждане и търпението като най-ключови в стратегията му за развитие.

„За мен винаги е много важен прогресът, който имам - не само като играч, но и като човек“, казва той в интервю след победата си над Джокович.

„Означава много за мен, че победих Новак, но в същото време знам, че състезанието не е приключило още“, добавя Синер и казва, че се стреми да е спокоен в играта си, но и непрекъснато държи в ума си правилния план за следващото действие.

Италианецът вярва, че ако не си достатъчно търпелив, рискуваш да действаш прибързано и да пропуснеш стъпки, които трябва да направиш, за да станеш по-добър играч.

За да не изоставя това търпение, Синер си повтаря, че това, което зависи от него, е да дава най-доброто от себе си, независимо от крайния резултат.

Синер на мач в Германия през 2020 г.
Синер на мач в Германия през 2020 г.

„Когато имам успех, всички [в отбора] сме щастливи. А ако не успея, поне все пак сме заедно и се забавляваме“, казва той и добавя, че не всичко трябва да се върти около тениса и успеха.

„Пътуваме толкова много по света и е много важно да се наслаждаваме на времето, което прекарваме заедно.“

Да се учиш от най-добрите

С всяко следващо състезание Синер се чувства по-подготвен и по-добър. „Това обаче е нещо, което трябва да се показва“, смята той. „Лесно е да говориш, но трябва и да се доказваш. Защото в края на краищата излизаш на корта и трябва да играеш.“

През 2021 г. Синер за пръв път се изправя срещу Джокович в Монте Карло. След мача, който италианецът губи, тогавашният му треньор отива при Джокович и го пита какво според него може да се подобри в играта на Синер.

Джокович го съветва да се стреми да бъде по-непредвидим в играта си и да раздвижва опонента. Синер следва този съвет.

Синер и Джокович
Синер и Джокович

„Опитвам се винаги да уча от тях - Джокович, Рафаел Надал, Роджър Федерер. Това винаги е било част от моя процес на подготовка“, казва Синер в свое интервю. И добавя, че „този процес не е завършен. Аз още мога и трябва да надграждам.“

„Винаги е хубаво да играеш с опонент, от когото можеш да се учиш“, смята Синер. Той е научил много от мачовете, които е губил от Джокович.

„Късметлия съм да се изправя срещу него отново“, казва италианецът преди мача си срещу сърбина в петък.

„Щастлив съм да играя с най-добрия в света. Ще бъде трудно, но единственото нещо, което е в моя контрол, е да дам моите 100%. Ще се боря за всяка точка и ще видим какво ще се получи.“

Този мач завърши с победа за Синер и сега той гледа към първия си голям финал. Надява се да го спечели, но вярва, че „ако не стане тази година, ще стане следващата или пък годината след това“.

„Работя много усилено за мечтите си и вярвам, че това ще се отплати по един или друг начин“, вярва Синер.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG