Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски съд удължи задържането на журналистката Алсу Курмашева


Журналистката на RFE/RL Алсу Курмашева
Журналистката на RFE/RL Алсу Курмашева

Съд в руския град Казан удължи до 23 октомври задържането под стража на на Алсу Курмашева, журналист от татарско-башкирската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL).

Курмашева беше задържана в сряда и е обвинена в отказ да се регистрира като т. нар. чуждестранен агент. Наказанието по този член предвижда глоба, общественополезен труд или лишаване от свобода до пет години.

Адвокатът на журналистката Едгар Матевосян каза, че следствието е поискало месец и половина арест, но прокурорът е поискал само удължаване на срока на задържането. Матевосян добави, че Курмашева се смята за невинна.

"Загрижени сме за решението за удължаване на задържането на Алсу. Журналистиката не е престъпление. Алсу трябва незабавно да бъде освободена, за да се върне при семейството си", каза Джефри Гедмин, изпълняващ длъжността президент на медийната корпорация RFE/RL.

RFE/RL и Комитетът за защита на журналистите в сряда призоваха за незабавното освобождаване на Курмашева.

Тя живее в Прага и работи в Татарско-башкирската служба на RFE/RL. Курмашева от много години пише за проблемите на националните малцинства в Татарстан и Башкортостан.

Тя разказва граждански инициативи, насочени към защитата и запазването на татарския език и татарската култура в условията на нарастващ натиск от страна на руските власти върху населението на републиките от Поволжието през последните години.

Курмашева има двойно гражданство - американско и руско. Тя е пътувала до Русия през май по спешни семейни причини. Тогава е била временно задържана, докато чака обратния си полет на 2 юни на летището в Казан. Там са конфискувани американският и руският ѝ паспорт, и оттогава не може да напусне Русия.

Първоначално е глобена за това, че не е регистрирала американския си паспорт пред руските власти. Докато чака паспортите ѝ да бъдат върнати, в сряда беше обявено новото обвинение.

Курмашева е вторият американски журналист, задържан от Русия, след като през март тази година репортерът на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович беше арестуван по обвинения в шпионаж.

Т. нар. Закон за чуждестранните агенти в Русия действа от 2012 г. Той се използва за наказание на критици на Владимир Путин, както и за закриване на групи на гражданското общество и медиите в Русия, които не са съгласни с правителствената политика.

Законът позволява на властите да определят организации с нестопанска цел като "чуждестранни агенти", ако те получават финансиране от чужбина и се занимават с политическа дейност.

RFE/RL беше включено в списъка на "чуждестранните агенти". от руското Министерство на правосъдието през 2017 г. Медията не признава валидността на това решение. Алсу Курмашева не е призната за "уждестранен агент" в лично качество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG