Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да се повтори". Защо Русия глоби жени за целувка


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Съд в руския град Краснодар глоби две жени с по 50 000 рубли (близо 1000 лева) заради видео, в което двете се целуват. Това съобщи пресслужбата на местните съдилища във вторник.

Новината идва на фона на засилващото се преследване на ЛГБТ хората през последните години в Русия. През ноември 2023 г. Върховният съд на страната обяви „международното ЛГБТ движение“, каквото не съществува като реална органзиация, за „екстремистка“ структура и я забрани.

Оттогава съдилищата в Русия наложиха множество наказания, включително само заради показване на символи в цветовете на дъгата.

Сега на две жени на 19 и 24 години от Краснодар е наложена глоба, защото през февруари са публикували видео в социалните мрежи, на което се вижда как се целуват в местно кафене. Съдът е отсъдил, че те са се държали "непристойно", а санкцията им е заради "ЛГБТ пропаганда".

Още през февруари беше разпространено и видео, в което полицай задава въпроси на двете жени и те се извиняват за действията си.

"Много съжалявам, няма да се повтори повече", казва едно от момичетата в записа, който според руското издание Медиазона двете са били принудени да направят.

През 2022 г. Държавната дума разшири обхвата на закон от 2013 г., който забранява разпространението на „ЛГБТ пропаганда“ сред деца. Този закон вече обхваща всички възрасти и цели да спре споделянето на всякаква информация по ЛГБТ теми.

Миналата година последва и забраната на ЛГБТ движението като „екстремистко“, което правозащитнците определиха като поредно нарушение на правата на хората от общността.

След тази забрана няколко души вече бяха осъдени за "ЛГБТ екстремизъм". Присъдите им са за това, че са публикували снимка на знаме в цветовете на дъгата - един от символите на движението за права на ЛГБТ хората, както и за носене на обици с изображение на дъга.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG