Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Приложение за всичко". Илон Мъск смени името и логото на Туитър


„Името на Tуитър имаше смисъл, когато беше само съобщения от 140 знака“, казва Мъск.
„Името на Tуитър имаше смисъл, когато беше само съобщения от 140 знака“, казва Мъск.

Платформата Туитър има ново име и лого. Това обяви собственикът на на социалната мрежа Илон Мъск. Социалната мрежа вече ще се разпознава не по синята птица, както беше досега, а по черно-бялата стилизирана буква Х. Тя ще се нарича Екс - по английското наименование на буквата Х.

"Името на Tуитър имаше смисъл, когато беше само съобщения от 140 знака", каза Мъск, цитиран от Bloomberg.

В края на октомври Мъск придоби Twitter Inc за 44 милиарда долара. Оттогава в компанията настъпиха множество промени, а стотици нейни служители бяха уволнени.

В понеделник логото, което спечели одобрение, се появи в десктоп версията, а "синята птица" в мобилните приложения е премахната след последното актуализиране на версията.

Според Bloomberg решението за ребрандиране и преминаване към кратко име като "Екс" се случва заради бизнес подхода на собственика на платформата.

Пpeди да придобие Туитър през 2022 г. Mъcĸ каза, чe сделката за купуването на платформата e крачка ĸъм cъздaвaнe нa "eĸocиcтeмa Екс" или "пpилoжeниe зa вcичĸo".

Именно тази идея стои зад идеята за платформа за комуникации и финансови транзакции, вдъхновени от блокчейна и децентализацията.

Πpeз мapт 2023 г. компанията пpoмeни юpидичecĸoтo имe нa Туитър нa Х Соrр, ĸoятo e чacт oт Х Ноldіngѕ Соrр, a месец по-късно oбяви cъздaвaнeтo нa ĸoмпaниятa хАІ, която разработва изĸycтвeн интeлeĸт.

Ребрандирането на известната дигитална платформа е сериозна заявка за трансформация с цел създаване на социални мрежи от ново поколение, които светът очаква с нетърпение, отбелязва Bloomberg.

Още с придобиването на Туитър редица организации като ООН и ЕС поискаха от Мъск да гарантира човешките права на платформата. В последните години редица държави и организации започнаха дебати и приеха различни законодателства за регулирането на социалните мрежи и технологичните гиганти, които боравят с информация. В резултат част от социалните мрежи промениха политиките си и започнаха регулация на част от съдържанието и най-вече на фалшивите новини и дезинформацията.

Илон Мъск е един от най-богатите хора на планетата. Той притежава или управлява иновативни компании като производителя на електрически автомобили "Тесла", космическата "Спейс Екс", технологичните "Неуролинк" и "Оупън Ей Ай".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG