Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК отпуска 2,3 млрд. лв. за зеления преход на Стара Загора, Кюстендил и Перник


ТЕЦ "Марица Изток 2" в община Раднево, Старозагорско. Снимката е илюстративна.
ТЕЦ "Марица Изток 2" в община Раднево, Старозагорско. Снимката е илюстративна.

Европейската комисия (ЕК) одобри изплащането на около 2,3 млрд. лв. за зеления преход на въглищните региони Стара Загора, Кюстендил и Перник. Това съобщи правителствената пресслужба в четвъртък.

Става дума за безвъзмездни средства, които се дават като подкрепа от Европейския съюз на регионите, в които до момента въглищните мини и централи са били основен икономически фактор. Те трябва да подпомогнат ефективното преминаване от въглища към други икономически дейности, разкриването на нови работни места и преквалифицирането на работниците.

Новината идва, след като в края на септември правителството на премиера Николай Денков изготви и предаде на ЕК териториалните планове за справедлив преход на въпросните региони.

Сега от ЕК окончателно са одобрили плановете и отпускането на безвъзмездната подкрепа по Фонда за справедлив преход.

С одобрените средства в следващите шест години ще бъдат финансирани дейности по диверсифициране на икономиката, разкриване на нови предприятия, подкрепа за работниците за тяхното преквалифициране, развитие на производството на електроенергия от възобновяеми източници, се казва в съобщението на кабинета.

Преходът на въглищните региони е свързан с целта на Европейския съюз да постигане неутрална по отношение на климата икономика до 2050 г. Затова страните членки бяха насърчени да представят планове за справедлив преход на своите въглищни региони към по-зелена икономика.

Изпращането на плановете до ЕК през есента обаче беше съпроводено от протести на минцьори, енергетици и синдикати. Те искаха териториалните планове да се изтеглят и променят.

Първоначално миньорите и енергетиците отказваха да преговарят с правителството, но след това се обединиха около няколко искания и сключиха споразумение с властите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG