Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски поиска от НАТО още оръжия, за да преживее Украйна зимата


Украинският президент Володимир Зеленски бе посрещнат от главния секретар на НАТО Йенс Столтенбнерг.
Украинският президент Володимир Зеленски бе посрещнат от главния секретар на НАТО Йенс Столтенбнерг.

Украинският президент Володимир Зеленски поиска днес от съюзниците си от НАТО повече оръжия и средства за противовъздушна отбрана, за да може страната му да преживее поредната зима, тъй като се подготвя за руски атаки срещу електроцентрали и друга инфраструктура.

Зеленски посети изненадващо централата на НАТО в Брюксел, където има среща на външните министри, за първи път откакто Русия нахлу миналата година. Ройтерс. отбелязва, че това става в момент, когато сътресенията в Конгреса на САЩ заплашват да прекъснат помощта за Киев, а световното внимание е привлечено от новата война в Израел.

Зеленски направи сравнения между руския президент Владимир Путин и палестинската ислямистка групировка "Хамас" и каза, че западната военна помощ е от решаващо значение за поставянето на Москва в отбранителна и по-неизгодна позиция във войната.

Зеленски сложи на първо място, по необходимост, нуждата от оръжия за противовъздушна отбрана. "Противовъздушната отбрана през зимата е важна част от отговора на въпроса кога ще приключи тази война и дали тя ще приключи справедливо за Украйна", каза Зеленски. "Ние трябва да спечелим зимната битка срещу терора и можем да я спечелим", каза той.

"Това не са просто думи, а съвсем конкретни неща - и те са ни необходими в съвсем конкретни географски точки на нашата земя, за да запазим енергийната мрежа, хората, зърното и маршрутите му за доставки към Африка, Азия, света", каза Зеленски. Той също така добави, че Украйна се нуждае от ракети с далечен обсег и артилерия, за да "прогони Русия от украинската земя".

Освен министрите на отбраната от НАТО на срещата присъстват около 20 други държави, които предоставят военна помощ на Украйна в рамките на ръководения от САЩ форум, известен като Контактна група по въпросите на отбраната на Украйна.

По време на срещата министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви, че Вашингтон изпраща на Украйна още един пакет военна помощ в размер на 200 млн. долара. Той ще включва по-специално ракети "въздух-въздух" AIM-9 Sidewinder и средства за борба с руските безпилотни самолети.

Ден по-рано германското министерство на отбраната обяви нов "зимен" пакет военна помощ за Украйна на стойност около 1 млрд. евро.

Той включва оборудване за противовъздушна отбрана, включително системите Patriot и IRIS-T, десет танка Leopard 1A5, три самоходни системи за противовъздушна отбрана Cheetah и петнадесет бронирани автомобила.

Очаква се в сряда министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс да обяви нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност над 100 млн. паунда. Той включва средства за обезвреждане на мини, поддръжка на оборудване и укрепване на отбраната за защита на ключова украинска инфраструктура.

Белгия обяви, че ще даде изтребители Ф-16, но през 2025 г., когато те трябва да бъдат заменени от последната версия на Ф-35. Зеленски се срещна с премиера на Белгия Александер де Кро.

"Обучението на пилоти и наземни екипажи е в ход и скоро ще започнем да предоставяме така необходимия капацитет за въздушна сила. Подкрепата ни остава непоколебима", написа в платформата Х (бивш Туитър) нидерландското представителство в НАТО. Нидерландия беше домакин на срещата на страните, които са обещали Ф-16 на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG