Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Същото зло". Зеленски направи паралел между Русия и Хамас


Президентът на Украйна Володимир Зеленски говори пред заседанието на Парламентарната асамблея на НАТО. 9 октомври 2023 г.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски говори пред заседанието на Парламентарната асамблея на НАТО. 9 октомври 2023 г.

Във видеообръщението си към участниците в заседанието на Парламентарната асамблея на НАТО в Копенхаген в понеделник украинският президент Володимир Зеленски призова за обединение и борба с тероризма, сравнявайки групировката Хамас с Русия.

Хамас неочаквано нападна Израел в събота с ракети и бойци, а правителството обяви състояние на пълномащабна война.

„Израелските журналисти, които бяха тук, в Украйна, в Буча, сега казват, че са видели същото зло там, където дойде Русия. Същото зло. И единствената разлика е, че има терористична организация, която нападна Израел, а тук има терористична държава, която нападна Украйна“, каза Зеленски.

Украинският лидер също така свърза Иран с нахлуването в Украйна и атаката срещу Израел. Той призова света да се обедини и да „спре злото“.

„Не трябва да даваме нито един шанс на терора“, каза Зеленски.

Той индиректно цитира думите на израелския журналист Сергей Гранкин, който каза в ефира на една от израелските телевизии, че действията на бойците от групировката Хамас нямат аналог в историята на Израел досега, но могат да се сравнят със ситуацията в Украйна.

„Бях в Украйна в първите месеци на войната, когато бяха превзети Ирпин, Буча, стреляха по коли... И видях тези хора, кадрите, които ми показаха на телефоните си. Това е същото. Те също така хладнокръвно се приближават и убиват хора, жени и деца - с автомати и картечници и с напълно делови вид, сякаш е работа“, каза Гранкин.

Бойци на Хамас, която контролира Ивицата Газа, нападнаха Израел в събота сутринта. Те изстреляха около три хиляди ракети и пробиха до граничните райони, влязоха в битка с израелските военни и заловиха десетки заложници.

Групировката Хизбула обстрелва територията на Израел и от ливанска страна. Израелските отбранителни сили отговориха с масирани удари по Ивицата Газа, както и по Ливан.

Досега над 700 души са загинали в Израел, над 2200 са ранени. Правителството в Ивицата Газа каза, че 436 души са убити и над 2270 са ранени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG