Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Адекватна присъда за убийците на мама". Жена от София е починала след побой


45-годишната Христинка, която е починала след побой

45-годишна жена от София е починала след побой. Случаят е от 24 юни, а заподозрени за убийството са приятелят ѝ и съседът му. Предполагаемата причина е ревност.

Това е поредният случай на домашно насилие, който става публично известен, след като преди две седмици 18-годишната Дебора Михайлова беше рязана с макетно ножче и обръсната. Това доведе до масови протести в страната срещу насилието на жени.

В четвъртък дъщерята на жертвата – Габриела Манолова, за първи път разказа за случая пред БНТ. Тя казва, че майка ѝ – Христинка, е била във връзка с Росен Косев от няколко месеца.

На 24 юни той се обадил на приятеля на дъщеря ѝ. Молбата му била да отидат, за да я приберат. По телефона той казал, че ѝ е ударил шамар.

Росен ги посрещнал на входа и по незнайни за Манолова причини ги завел в апартамента на съседа. По нейни думи той ги очаквал с бокс в ръка. Когато тя иска поискала да бъде заведена при майка си, Росен ги завел в своето жилище.

„Влязохме вътре в апартамента и майка ми лежеше на леглото гола, покрита с чаршаф и посинена, двете ѝ очи не се виждаха, с кръв от устата“, каза Манолова.

Първото нещо, което направила, било да се обади на органите на реда.

На място дошли полиция и два екипа на Спешна помощ. Жената била откарана в болница „Пирогов“ в тежко състояние и с черепно-мозъчна травма. Там е оперирана по спешност, след което е близо 20 дни в дълбока кома.

„На 12 юли ми се обадиха, че е починала“, казва дъщеря ѝ.

Според прокуратурата става въпрос за насилие от ревност – Росен ревнувал от съседа. Веднага след случая Росен е задържан, а по-късно и другият мъж. Двамата са привлечени като обвиняеми за съучастие.

„Искам адекватна присъда за убийците на мама“, казва Габриела Манолова.

Христинка и Росен Косев се запознават в края на февруари чрез Фейсбук. Тогава започват да се виждат и да ходят по футболни мачове заедно. През април Христинка се мести да живее при приятеля си.

Преди да се запознае с Росен 45-годишната жена дълго време е работила като продавачка в магазин. Малко след началото на връзката им тя напуска работата си, а обяснението, което дава на дъщеря си, е, че иска да си почине.

„Явно въпросният Росен я е накарал да напусне, не мога да си го обясня. Майка ми си работеше постоянно, никога не е прекратявала работа“, казва дъщеря ѝ пред Нова.

Близките на починалата не знаят много за Росен. Към момента на престъплението той живее под наем. Когато Христинка напуска работа си, започва да работи в компания за бутилки. По думи на Манолова преди това е безработен.

„Всичко изглеждаше нормално. Чувстваше се добре, живееха си, идваха ни на гости“, казва тя.

В действителност Росен Косев е осъждан общо 5 пъти – за кражба, за шофиране след употреба на алкохол, за грабеж и за притежание на незаконно оръжие.

В края на юли случаят на Дебора Михайлова насочи общественото внимание към насилието над жени, което често остава безнаказано. В края на юни приятелят ѝ нанася 21 порезни рани с макетен нож, чупи носа ѝ и остригва косата ѝ.

За деянието беше обвинен бившият ѝ приятел - Георги Георгиев. На 31 юли това доведе до протести в цялата страна срещу насилието на жени.

В четвъртък пред Нова друга жена от Стара Загора - Диляна Катранджиева, разказа, че е била отвлечена и бита от бившия си приятел. Година и половина по-късно обаче случаят не може да влезе в съда. Случаи има и от Видин, и от Бургас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG