Евродепутати поискаха Русия да освободи Навални и призоваха за нови санкции срещу Москва

Алексей Навални на летището в Москва точно преди да бъде арестуван

Евродепутати призоваха властите в Русия да освободят Алексей Навални, който беше арестуван в неделя. Това се случи по време на дебат в Европейския парламент във вторник, посветен на задържането на опозиционния политик.

Част от изказалите се евродепутати поискаха Европейския съюз да наложи по-строги санкции на Москва заради отравянето на Навални и последвалия му арест и призоваха за спирането на изграждането на газопровода „Северен поток 2“, който ще служи за доставките на руски природен газ в Западна Европа.

В неделя вечер Навални се прибра в Москва от Германия и беше арестуван веднага след като премина паспортния контрол на летище „Шереметиево“. Той кацна с полет от Берлин, където се възстановяваше след опита за отравянето му с Новичок, за който обвинява Кремъл.

Аргументът на руските власти за задържането му е, че е нарушил условията на стара условна присъда и затова според тях тя трябва да прерасне в ефективна. Ден след ареста стана ясно, че Навални ще прекара в ареста още поне 30 дни, след решение на съдебно заседание, което се проведе в сградата на полицията, а не в съдебна зала.

Редица държави от ЕС призоваха за освобождаването на Навални, включително и България. На ареста на опозиционния политик реагираха също избраният за президент на САЩ Джо Байдън и държавният секретар Майк Помпео.

Евродепутати също осъдиха ареста на Навални и призоваха той да бъде освободен.

„Арестуването на г-н Навални и условията, при които то е извършено, е в разрез с международното право и руската конституция. Призовавам властите в Москва да освободят незабавно г-н Навални и неговите поддръжници. Техните права трябва да бъдат безусловно спазени“, каза Дейвид Макалистър (ЕНП/Германия).

„Отравянето и арестуването на г-н Навални са само част от аргументите да преосмислим отношенията си с Русия. ЕС трябва да наложи санкции на физически лица, които са участвали в ареста на г-н Навални и са го наредили“, допълни евродепутатът и посочи като възможен инструмент режимът за санкциониране на нарушители на човешките права, приет в ЕС през декември.

„Приехме законодателен акт, подобен на закона „Магнитски“, за да защитим опозицията в страната. Но не трябва ли да сме по-категорични? Да не внасяме руски стоки, които да се продават на вътрешния ни пазар? Или да запорираме имуществото на определени лица?“, каза Витолд Вашчиковски (ЕКР/Полша).

„[Руският президент Владимир]Путин не успя да убие Навални, затова сега го хвърля в затвора. Ние трябва да потърсим сметка от Кремъл. И не чрез слабите санкции, които бяха наложени върху шестима души след отравянето на Навални. Ние трябва да обсъдим строги санкции, ако Навални остане в затвора“, каза Кати Пири (С&Д/Нидерландия). „Всеки който подкрепя проекта „Северен поток 2“, е сляп за това с какъв режим си имаме работа“, допълни тя.

На дебата присъстваше и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел. В изказването си той осъди ареста на Навални и призова за освобождаването му и за освобождаването на всички негови поддръжници и журналисти, арестувани при пристигането му.

Борел подчерта, че допълнителни санкции срещу Русия могат да бъдат наложени само от държавите членки на ЕС, и то при гласуване с единодушие. Той каза, че газопроводът „Северен поток 2“ е проект на частни фирми и Европейската комисия не може да ги спре да го завършат, при положение че властите в Германия го подкрепят. „Комисията няколко пъти подчерта, че този газопровод не допринася за диверсифицирането на енергийните източници на ЕС“, допълни той.

Властите в Германия бяха призовани няколко пъти след отравянето на Навални да спрат строителството на проекта, който ще внася руски природен газ в Западна Европа, но те продължават да го поддържат.

Във вторник САЩ въведе санкции срещу руския кораб "Фортуна", който е ангажиран с полагането на тръбите на "Северен поток 2". Няколко часа по-късно стана ясно, че според руската компания "Газпром" проектът за газопровод "Северен поток 2" може да бъде замразен или напълно изоставен заради трудности като политически натиск над проекта.

Вижте също Уж стара присъда, а все още ехти. За какво беше арестуван Алексей Навални