Това е удар срещу мафията, който отваря вратата за промяна на цялата система

Президентът на САЩ Джо Байдън

Решението на Съединените щати да наложат санкции на шестима българи за участие в корупция ще има изключително важно отражение върху политиката в България. Това е безспорният извод на четирима водещи политолози, с които Свободна Европа разговаря.

Димитър Бечев, Огнян Минчев, Евгений Дайнов и Петър Чолаков оцениха действията на САЩ като:

  • удар срещу мафията в България;
  • лоша оценка за прокуратурата;
  • посочване на връзката между корупцията и проникването на интересите на Русия;
  • подкрепа за промяна и нов тип политика.

В четвъртък Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на бизнесмена и бивш депутат Делян Пеевски, на хазартния бизнесмен Васил Божков и на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Освен това Държавният департамент на САЩ обяви забрана за влизане в САЩ на Пеевски, Желязков и още трима бивши държавни служители - Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов.

Решението на Вашингтон идва малко повече от месец преди предсрочните избори за Народно събрание и несъмнено ще окаже влияние върху кампанията, независимо дали моментът е избран нарочно или не.

Налагането на санкциите се случи на 2 юни, което изглежда не е търсено съвпадение. На този ден България почита загиналите за нейната свобода.

Според оценките на анализаторите 2 юни от 2021 година обаче също е донякъде исторически, защото “пречупи волята на мафията за съпротива”, демонстрира “безсилието на съдебната система и прокуратурата у нас”, напомни, че корупцията е “основен съюзник на Русия”, донесе “полза на партиите на протеста” и отвори “нови пространства за легитимна демократична политика в България”.

Срещу мафията

Огнян Минчев от Софийския университет “Св. Климент Охридски” оценява като изключително важно действието на САЩ.

“Това е първият сериозен удар върху българската олигархия, който идва от международните партньори на България”, казва той в разговор със Свободна Европа.

“Това е удар върху олигархията, който не прави разлика между мои и твои, наши и ваши олигарси. Това е удар върху инфраструктурата на олигархията като потенциал да влияе върху политическия и икономическия живот”, коментира Минчев.

На днешния исторически 2 юни, Деня на Ботев, се пречупи волята на мафията за съпротива.
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов от Нов български университет направи дори аналогия с историческата дата 2 юни. “На днешния исторически 2 юни, Деня на Ботев, се пречупи волята на мафията за съпротива”, каза той.

Безспорно големите фигури в списъка на САЩ са Делян Пеевски и Васил Божков. Докато първият не е имал никакви проблеми с правосъдието в България, вторият получи 18 обвинения и се укрива в Дубай. Според Димитър Бечев от Университета в Северна Каролина "Америка не иска да изглежда пристрастна, а напротив - че заема принципна позиция".

“Затова освен Пеевски, който е символ на срастването на политическата система с бизнес олигарията и в този смисъл е съюзник на бившия премиер Бойко Борисов, на мушката е и Божков - който пък се позиционира като критик на ГЕРБ”.

Петър Чолаков от Института по философия и социология към БАН коментира, че санкциите са “неласкава оценка както за работата на основни български държавни институции, така и за модела ГЕРБ-ДПС”.

Чолаков вижда директен сигнал към ГЕРБ с включването на представителя на партията Александър Манолев в списъка. Неслучайно е и включването на Илко Желязков, който в момента е зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, а преди е бил зам.-председател на ДАТО - службата, която основно осъществява подслушванията.

“Случаят трябва да се разглежда и в контекста на скандала, осветен от [Атанас] Атанасов и [Бойко] Рашков, с подслушването на опозиционни политици у нас по времето на кабинета „Борисов 3”, каза Чолаков.

Вижте също Кои са санкционираните от САЩ и какви са причините за всеки един

Оценка за прокуратурата

В списъка на САЩ присъстват имена, които никога не са представлявали интерес за българската прокуратура, като Пеевски и Желязков.

“На практика САЩ казват в прав текст, че властта в България се упражнява по непрозрачен начин и че превзетата държава е сериозен проблем”, казва Бечев.

Промяната трябва да засегне цялата система, по която се прави политика.
Огнян Минчев

Посланието на този ход на Вашингтон е, че е необходима промяна не само на една или друга партия или институция. “Промяната трябва да засегне цялата система, по която се прави политика в тясна връзка с олигархичното задкулисие”, казва Минчев.

“Безпрецедентният мащаб на санкциите е атестация за безсилието на съдебната система и прокуратурата у нас, както и за размерите на корупцията”, коментира и Чолаков.

Влиянието на Русия

За първи път наложените от САЩ санкции насочват внимание към връзката между корупцията и проникването на чужди интереси в България. В мотивите към решението директно е посочен опитът на Васил Божков “да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители“.

Огнян Минчев вижда промяна в подхода на САЩ към България, защото досега са прилагани минимални мерки “за ограничаване на най-лошите проявления на корупцията и на руския енергиен монопол”. Сега обаче виждаме по-активно отношение “не просто върху селективни стратегически последствия от руския енергиен монопол, а една по-задълбочена политика за разобличаване на самата система и структура на олигархичния модел”.

Корупцията, в страни като България, е основен съюзник на Русия.
Петър Чолаков

Евгений Дайнов коментира, че за тази промяна е работил още бившият държавен секретар Майк Помпео, който “зад гърба на Тръмп” е успял да наложи "по-строг поглед към региона и конкретно към България, с оглед руските обвързаности”.

“Този по-строг поглед ескалира сега при Байдън. САЩ знаят, че корупционерите са опасни за сигурността на НАТО, тъй като през корупционери нахлува влиянието на този, който им плаща, в случая на Русия”.

Чолаков назова проблема директно: “Корупцията, в страни като България, е основен съюзник на Русия”.

Подкрепа за промяна

Действието на Вашингтон е нескрита подкрепа за промяна и нов тип политика. Очаква се това да помогне на новите партии.

“Този ход е в полза на партиите на протеста”, каза Димитър Бечев.

Този ход е в полза на партиите на протеста.
Димитър Бечев

“Няма съмнение, че санкциите ще са послание и към избирателите – те идват месец преди изборите през юли”, смята Петър Чолаков.

Огнян Минчев обяснява посланието така: “Че промяната в България не е промяна, която трябва да засяга само определена партия, определена част от връзките. Промяната трябва да засегне цялата система, по която се прави политика в тясна връзка с олигархичното задкулисие”.

Той вижда импулс за реформи след налагането на санкциите, защото тази позиция от Вашингтон “отваря нови пространства за легитимна демократична политика в България - нещо, което ни липсваше. Отваря пространство за нови визии, нови актьори и нови политически проекти”.

Евгений Дайнов не мисли, че ходът на САЩ е предизборен. “Просто сега виждаме резултат от целенасочена работа и усилия. Въпросният резултат е съкрушителен за всички от списъка, но най-вече за Делян Пеевски”.

“Освен правото на достъп до САЩ, американската държава препоръчва и на останалите държави да нямат отношения с Божков, Пеевски и другите. Нали разбирате какво означава това?”

Вижте също САЩ очакват никой в България да не работи със санкционираните за корупция