Руската армия атакува Източна Украйна от три посоки. Целите са регионите Донецк, Луганск и Харков

Украинки военен в Източна Украйна

Русия започна настъпление по цялата фронтова линия в Източна Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски нарече атаката “битката за Донбас”. Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза, че започва “нова фаза на тази операция” - така Москва нарича войната срещу Украйна.

Украински позиции по целия 480-километров фронт са атакувани от хиляди руски военни, съобщи Генералният щаб на украинската армия. Според Киев руската армия се опитва да пробие украинската защита по цялата фронтова линия в регионите на Донецк, Луганск и Харков.

Руската армия обаче среща съпротива от украинските сили. Кметът на Харков Ихор Терехов каза пред Би Би Си, че настъплението на руските войски към града е от север, но “се водят ожесточени боеве и украинските сили дават добър отпор на врага”.

Вижте също Войната: Русия твърди, че целта ѝ е да изгради "буферна зона" на север от Харков

Украински медии съобщиха за ракетни удари срещу градовете Краматорск, Маринка и Славянск в Донецка област.

Съобщава се за един превзет от руката армия град - Кременная в Луганска област. Според губернатора на Луганск Серхий Гайдай в града има улични боеве.

Настъплението на руската армия срещу Източна Украйна е от три посоки, съобщи британското Министерство на отбраната, като се позова на разузнавателни данни.

Според Лондон руските военни настъпват:

  • от северната граница към района на Харков;
  • от изток към Донецк, Луганск и Мариупол;
  • от незаконно анексирания Крим към Бердянск, Николаев и Запорожие.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руската армия е поразила 1260 цели в Украйна през нощта в понеделник срещу вторник. Москва твърди, че е ударила 60 военни цели и е свалила украински изтребител в Донецк. Досега няма независимо потвърждение на тези твърдения.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че руската армия “последователно прилага плана за пълно освобождение” на Източна Украйна. Едно от твърденията на Москва е, че хората в Източна Украйна, които говорят руски език, са били подложени на репресии и “геноцид” от властите в Киев. Кремъл обаче не предоставя доказателства за това, а редица независими международни организации опровергаха тези твърдения.

Продължава битката за южния пристанищен град Мариупол на Азовско море. Местните власти отхвърлиха руския ултиматум да се предадат.

Близо 1000 човека се крият в подземията на металургичния комплекс “Азовстал”. Твърди се, че сред тях има цивилни. Във вторник руска държавна агенция съобщи, че подкрепяните от Русия сепаратисти се опитват да щурмуват комплекса. Няма независимо потвърждение.

Вижте също "Битката за Донбас" започна. Русия атакува цяла източна Украйна

Руската военна инвазия срещу Украйна започна на 24 февруари. В следващите седмици руската армия бомбардира най-големите украински градове и окупира населени места около столицата Киев в опит да я обгради. В края на март руските военни се изтеглиха от района на Киев и оставиха стотици трупове на цивилни по улиците и в масови гробове. Оцелели разказват за изтезания на цивилни граждани от руската армия и изнасилвания на жени и деца.

Вижте също "Умишлен терор". Улиците на Мариупол са осеяни с трупове