България да даде техническа, но не и военна помощ на Украйна, реши външната комисия в парламента 

Атанас Михнев, Венцислава Любенова и Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" (отляво надясно)

Българското правителство да получи мандат за предоставяне на хуманитарна, финансова и техническа помощ за защитни цели според нуждите на Украйна. Това обаче не включва оръжия и боеприпаси.

Такова проекторешение прие в сряда вечерта външната комисия в парламента по предложение на “Продължаваме промяната”, внесено непосредствено преди заседанието. То получи подкрепата на 11 депутати срещу пет гласа “против” и нито един “въздържал се”, съобщи БТА.

Предложенията на “Демократична България” и ГЕРБ за предоставяне на военно-техническа помощ на украинците бяха отхвърлени. Срещу тях очаквано се обявиха от БСП и “Възраждане”.

Ако проекторешението бъде подкрепено от мнозинството в пленарнатра зала, това ще означава, че България и Унгария ще останат единствените държави членки на Европейския съюз и НАТО, които няма да отпуснат военна помощ на Украйна.

Заседанието на парламентарната външна комисия се проведе на фона на посещението на украинския външен министър Дмитро Кулеба в София. По-рано в сряда той каза, че “тези, които не желаят, които се колебаят, които говорят срещу доставките на оръжия и военно оборудване за Украйна, те на практика подкрепят руската агресия и избиването на наши граждани“.

Българският военен министър Драгомир Заков, който присъства на обсъждането във външната комисия, обаче изрази по-различно мнение пред депутатите.

Вижте също "Ако с Русия сме братски народи, то е като Каин и Авел". Дмитро Кулеба поправи Румен Радев

Той разви тезата, че “по отношение на възможностите на въоръжените сили, това от което Украйна най-много има нужда в момента, от същото нещо много имат нужда и въоръжените сили на България”. Заков посочи, че се е наложило да подпише заповед за освобождаване на военновременен запас, за да може българската армия да има достатъчно боеприпаси, за да провежда учения във връзка с настоящата ситуация.

Според него страната е трябвало да вземе обсъжданото в момента решение още в първте две седмици от руската военна инвазия, защото “етапът на кризата в момента е такъв, че може да се окаже, че България няма с какво да помогне”.

Депутатът от “Продължаваме промяната” Атанас Михнев пък каза, че “България е направила своя геополитически и исторически избор да бъде част от ЕС и НАТО” и партията му “стои от тази страна на барикадата”.

“Няма съмнение, че ние подкрепяме украинския народ по всички възможни начини и се опитваме да разширим мандата на тази подкрепа с предложеното решение”, добави Михнев с уточнението, че това проекторешение е резултат от преговори в коалиционния формат с БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”.

Кристиан Вигенин от БСП подкрепи позицията на лидерката си и вицепремиерка Корнелия Нинова, заявявайки, че е от хората, “които са категорично привърженици на членството в ЕС и в НАТО, обаче съм против това ние да предоставяме смъртоносни оръжия на Украйна”.

Ангел Георгиев от “Възраждане” също се придъжаше към партийната позиция по въпроса като каза, че предоставянето на военна помощ на Украйна не е в интерес на България.

Вижте също Войната: Руска ракетна атака уби петима и рани десетки в Одеса