Ердоган официално постави условията за допускане на Финландия и Швеция в НАТО

Реджеп Тайип Ердоган е представил условията на Турция за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган e представил условията, от чието изпълнение зависи съгласието на страната му да допусне Финландия и Швеция в НАТО. Той е провел телефонни разговори с финландския президент Саули Нийнистьо и шведската премиерка Магдалена Андрерсон.

Искането към Швеция е било Стокхолм да прекъсне „политическата, финансова и военна подкрепа“ за терористични групи, съобщиха от кабинета на Ердоган. Става въпрос за забранените и преследвани в Турция Работническа партия на Кюрдистан (ППК), която е определена за терористична групировка, крайнолявото движение на Революционна народно-освободителна партия-фронт, както и привържениците на проповедника Фетхуллах Гюлен.

Ердоган е изявил очакване Швеция да „предприеме конкретни и сериозни стъпки“, с които да демонстрира, че споделя притесненията на Анкара.

В разговора си с Нийнистьо турският президент е подчертал, че Финландия не бива да си затваря очите за „терористични“ организации, които заплашват членове на НАТО и са „несъвместими с духа на приятелство и съюзничество“.

Ердоган нарече бъдещото членство на Хелзинки и Стокхолм в алианса „грешка“ още преди двете държави официално да подадат заявленията си за членство.

„Грешка“ беше и определението, което използва руският президент Владимир Путин. Той каза, че решението на Хелзинки и Стокхолм ще има последствия и коментира, че присъединяването им към НАТО „не създава непосредствена заплаха за Русия, но разширяването на военната инфраструктура на тази територия безусловно ще предизвика ответната ни реакция“.

В същото време „силна“ подкрепа за членството на двете страни изказа американският президент Джо Байдън, който дори прие лидерите им в Белия дом.

За да станат членки на НАТО Финландия и Швеция трябва да получат одобрение от всички страни членки на алианса. Засега единствената страна, която изказа резерви към тяхното присъединяване е Турция. В случай, че Анкара не наложи вето двете страни могат да бъдат приети в „рамките на седмици“. В последните години за страните, които се присъединиха към алианса, бяха необходими между 8 и 12 месеца за окончателно финализиране на всички процедури.

Двете страни от десетилетия запазваха позиция на неутралитет, свързана с членство във военни съюзи, но промениха позициите си след началото на руската инвазия в Украйна.

Вижте също Финландия и Швеция поискаха в НАТО. Какво следва и може ли някой да ги спре