Служебното правителство не може да ограничава износа на оръжие, каза икономическият министър

Никола Стоянов е служебният министър на икономиката.

Служебният министър на икономиката няма да ограничи износа на оръжие до конкретни държави, защото такива правомощия не влизат в правомощията на един служебен кабинет. Само едно редовно правителство може да приеме такива мерки. Това каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов в петък по Нова телевизия.

Според него бившият икономически министър Корнелия Нинова е забавила разглеждането на много оръжейни сделки, с което е нарушила закона. По думите му над 250 са блокираните сделки, които чакат от над месец и половина. Те били свързани не само с износ, но и с внос.

“Аз съм поставен в ситуация да подпиша тези преписки. Редовното правителство е можело да реши да ограничи износа за някои държави. Аз нямам тази възможност”, каза служебният министър.

Вижте също "Уважение към различията". Писмо от Киев убеди БСП да подкрепи само ремонт на украинска военна техника

Той допълни, че има избор или да спази закона и да подпише преписките, или да направи “административен произвол” и да забави дейността на дружеството.

“Единственото, което мога аз да направя, е да спазвам закона. Сделките са приети, те са такива-каквито са, аз ще спазя закона и ще ги разпиша”, каза още той.

Стоянов поясни, че се изнасят оръжия не само за Полша, а и за много други страни, като сред най-търсените са боеприпаси.

Вижте също Русия отне лицензите на два български авиоремонтни завода

Предоставянето на оръжие в помощ на украинската съпротива срещу руската армия раздели бившата управляващата коалиция по-рано тази година. БСП категорично се противопостави на такова решение, докато коалиционните им партньори от “Има такъв народ” и “Демократична България” го подкрепяха. “Продължаваме промяната” заеха позицията на балансьор, като в началото на май предложиха компромисно решение - България да не изпраща оръжие на Украйна, но да ремонтира украинска военна техника, ако Киев поиска това. Това решение беше прието в парламента и подкрепено и от БСП.

Вижте също САЩ и ЕС изпращат нова военна помощ на Украйна. Киев очаква още четири системи HIMARS