Футболисти "с друг цвят на кожата" няма да играят за България, каза директорът в БФС Георги Иванов

Техническият директор на БФС Георги Иванов-Гонзо няма да позволи за националния отбор на страната да играят играчи с чужд паспорт и "друг цвят на кожата". В момента треньор на националния отбор е сърбинът Младен Кръстаич.

Футболисти, които притежават чуждо гражданство и са „с друг цвят на кожата“ няма да играят за българския национален отбор по футбол. Това каза техническият директор на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов, известен с прякора си Гонзо.

Думите му идват след десетилетия усилия на световните футболни организации и членуващите в тях федерации да изкоренят расизма в този спорт. През 2008 г. УЕФА започна кампанията „Респект“, чиято основна цел е постигането на равенство на всеки, независимо от неговия пол, раса, религия или възможности.

„В българския национален отбор трябва да играят само българи. Докато аз съм директор на националните отбори чужд играч, с чужд паспорт, с друг цвят на кожата няма да играе в българския национален отбор“, каза Иванов. Той добави, че не иска състезатели от други страни да „заместват българските“ и че според него това е порочна практика.

Включването на състезатели, които са родени в една държава, но избират да играят за друга, е често срещано явление в европейския и световния футбол. В миналото за българския национален отбор по футбол са играли състезатели, родени в Сърбия, Бразилия, Хърватия и други. При последното класиране на националния отбор на България на финали на голям футболен форум – Евро 2004 в Португалия, в състава на тима участваха трима души, родени в бивша Югославия – Предраг Пажин, Златомир Заргорчич и Зоран Янкович.

В момента старши-треньор на националния отбор е сърбинът Младен Кръстаич.

Техническият директор на футболния съюз коментира и друга тема, свързана с отмяната на контролни срещи на българския „Левски“ София срещу руски отбори по време на подготвителен лагер. Ръководството на столичния тим взе това решение заради недоволството на феновете си, които бяха против заради непредизвиканата война, която Русия започна срещу Украйна.

След началото но инвазията руските клубове и националният отбор на страната получиха забрана да участват във всички международни турнири под егидата на ФИФА и УЕФА.

Вижте също Шоуто свърши. Как руските култура и спорт останаха изолирани

„Феновете не може да определят „Левски“ с кой отбор да играе. Това е малко непрофесионално. Това са контроли, отборът е отишъл там да се подготвя и дали ще играе с руски, украински или африкански тимове няма никакво значение“, каза Иванов, който е бивш играч, треньор и директор на „Левски“.

През годините националният отбор и клубовете в България са получавали наказания заради прояви на расизъм. През октомври 2019 г. по време на мач на националния отбор срещу Англия в София срещата беше прекъсвана на няколко пъти заради расистки скандирания. След мача проявите на част от феновете попаднаха в заглавията на водещи европейски медии, а по-късно УЕФА наказа БФС с един мач пред празни трибуни и финансова санкция.

Мачът с Англия стана повод тогавашният премиер Бойко Борисов да поиска оставката на президента на БФС Борислав Михайлов с аргумента, че „държавата ни е сложена на челни страници като расистка държава заради група олигофрени или недоброто ръководене на футболния съюз като протестни мнения към него“. В дните след мача ГДБОП проведе акция в офисите на футболния съюз , а самият Михайлов подаде оставка.

През април 2021 г. Михайлов оттегли оставката си, а по-късно се яви на изборен конгрес на БФС и спечели нов мандат начело на българския футбол. Неговият опонент Димитър Бербатов и клубове оспорват резултатите от конгреса, а в момента все още текат дела с оспорване на резултатите.

Михайлов е начело на БФС от 2005 г. Оттогава досега България не е участвала нито веднъж на финали на Световно и Европейско първенство.

Вижте също "Опозорени". Как расизмът излезе на светло, докато се правехме, че го няма