"Не е български гражданин". Съдът окончателно остави бебе Сара без документи

Снимката е илюстративна.

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли иска по делото, известно като „бебе Сара“, който целеше дете на еднополови родители да получи български акт за раждане и документ за самоличност. За това съобщиха в сряда от ЛГБТИ организация „Действие“, която осигурява правна помощ и представителство на детето и неговите майки.

Решението на ВАС идва, след като в края на 2021 г. Съдът на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург задължи България да издаде документ за самоличност на дете, родено в рамките на Европейския съюз, което има две майки, вписани в акта за раждане на друга държава членка на ЕС. Точно такъв е случаят на бебе Сара*.

Родителите на Сара са от България и Гибралтар, задморска територия на Великобритания. Сара се ражда с метода на асистираната репродукция на територията на Испания и получава кръщелно свидетелство, в което са вписани две майки.

След това обаче нито една от трите държави не дава документ за самоличност на Сара. Испания го отказва, тъй като нито една от майките не е гражданка на страната, а Великобритания - тъй като Гибралтар е задморска територия.

Вижте също "В капан". Как три държави отказват гражданство на едногодишната Сара

От решението на ВАС от сряда става ясно, че съдът отхвърля искането на родителите за български документи, защото Сара не е български гражданин. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщиха от организация „Действие“.

За детето това означава, че то ще продължи да бъде без паспорт.

Правото на Сара на лични документи в България беше потърсено по съдебен път още през 2020 г., когато адвокат Деница Любенова от организация „Действие“ заведе дело в Административния съд на София-град. Поводът беше отказът на Столична община да състави български акт за раждане на детето въз основа на издадения в Испания.

Съдията по случая прецени, че той съдържа въпроси, които засягат правото на ЕС и за които досега не е получаван отговор. По тази причина делото в България беше спряно и изпратено за тълкуване в Съда на Европейския съюз. Така се стигна до решението на СЕС, което задължи България да издаде документ за самоличност на бебе Сара.

През май месец миналата година Административен съд София-град задължи на първа инстанция Столична община да издаде акт за раждане на бебе Сара с вписване на двете майки на детето. Общината обаче обжалва постановлението.

От организация „Действие“ определиха окончателното решение на ВАС като „втори удар“ срещу ЛГБТИ общността в рамките на една седмица. Миналия понеделник Върховният касационен съд (ВКС) излезе с решение, че транссексуалните хората в България нямат право на юридическа промяна на пола.

*Имената са променени.

Вижте също "Не може там да имаш двама родители, а тук нито един". Какво следва от случая "бебе Сара"