Голямата картина: Патриотизмът се оказа платен по заповед отгоре

Лятото настъпи на 21 юни. Хиляди хора се събраха край Стоунхендж да посрещнат изгрева и да отпразнуват празника на лятното слънцестоене.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Разкрихме, че Румен Радев е притискал служебното правителство за пари. Става дума за 111-метровия пилон на Рожен под патронажа на президента, на който ще се вее българското знаме. Част от събраните чрез дарения 1 млн. лева са от държавни фирми. Държавните фирми са ги дарили, защото един от министрите в служебния кабинет е поискал от колегите си да го направят. Научете как стана ясно всичко това.

Уволненият главен прокурор Иван Гешев ще става политик. Ние даже знаем какъв политик - "християн-социалист патриот". Доскорошният му заместник пък стана главен прокурор въпреки обвиненията в корупция. Ето защо го наричат "деветото джудже".

България е изпращала военна помощ на Украйна въпреки позицията на президента. И ще продължи да изпраща. Помощта не минава само през боеприпаси и въоръжение. Каква военна помощ може да получи Украйна от България и защо това е важно?

Руските войници на фронта в Украйна се пропиват и се друсат. Причината е, че мнозина се опитват да заглушат с пиене и наркотици ужаса и мръсотията, на които стават свидетели във войната. Това вече се вижда сред завръщащите се от фронта руснаци.

Тази седмица мина под знака и на едно женско име. "Вие сте от София, нали?", пита Наталия по телефона. Много е вероятно да сте чули вече тези думи и лично да сте разбрали, че Наталия не е истински човек, а бот. На кого обаче му e притрябвало да звъни на хората с такъв въпрос? Ето какви са версиите за странните обаждания.

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева