Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ИТН ще каже на другите партии кои са кандидатите за министри. Спортистка от Беларус стана бежанка


Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Снимката е от 30 юли

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • ИТН ще каже кои са кандидатите за министри
  • БНР остава без генерален директор
  • Беларуска спортистка стана бежанка

“Има такъв народ” ще представи във вторник предложенията си за министри на партиите, от които очаква подкрепа. “Изправи се.БГ! Ние идваме”, “Демократична България” и БСП получиха покани, след като поискаха повече яснота за състава на проектокабинета.

Името на кандидата на ИТН за премиер е известно от петък. Но това, че Пламен Николов е номиниран, не значи задължително, че ще бъде избран. Ако искате да научите какви са заявките на партиите за подкрепа за кабинет на ИТН, не пропускайте този текст.

Преди Пламен Николов да получи мандата за съставяне на правителство, се твърдеше, че друг човек ще бъде кандидат на ИТН за премиер - Петър Илиев. От ИТН казаха, че това е медийна спекулация, но фактите говорят друго.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов каза, че “темата за ДПС е най-малкото неудобна за ръководството на ИТН”. Той отрече твърдението на Слави Трифонов, че ДБ е искала постове в кабинета на ИТН.

БНР остава без генерален директор

Директорът на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков подаде оставка. Той посочи, че мотивите му са лични. Балтаков подаде оставка и през 2020 г. в знак на протест срещу законови промени, които засягаха БНР, но в крайна сметка остана на поста.

Новите случаи на COVID-19 в България са 393. В болници са 851 души с коронавирус.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че България се намира в началото на четвъртата вълна на епидемията. Той добави, че следващата седмица новите случаи може да станат по 500 на ден.

Преди 10 дни беше публикуван новият вариант на Плана за възстановяване на България, по който страната трябва да получи 12 млрд. лева. Колегите от “Капитал” са направили обзор на идеите в плана за енергетиката, образованието и бизнеса.

Беларуска спортистка стана бежанка

Беларуската олимпийска спринтьорка Кристина Циманоуска отказа да напусне Токио и поиска политическо убежище заради страх от арест в родината си. Тя получи хуманитарна виза от Полша, а Чехия и Франция също изразиха готовност да ѝ помогнат.

Краят на здравната криза може да доведе до политически сътресения по света. Владимир Шопов търси отговор на въпроса ще предизвика ли това нови вълни от радикален популизъм.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

И три препоръки

Кога са се появили първите животни? Науката все още няма еднозначен отговор, но едно ново откритие може да измести с 350 милиона години по-рано предполагаемата дата.

Джудото е бойно изкуство, което се практикува по целия свят. Родината му е Япония и по време на Олимпиадата в Токио японците го следят с голям интерес. Не пропускате това видео.

България ще има първи олимпийски медал в женския бокс. Стойка Кръстева направи това възможно с успешното си представяне в Токио. Тя е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG