Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Китай изстрелва ракети и говори за "обединение" с Тайван. Къде е мястото на жените в политиката


Лена Бориславова

Най-важното тази сутрин:

  • Доставките на природен газ
  • Китайските учения при Тайван
  • Мястото на жените в политиката

Правителството ще обяви търг за краткосрочни доставки на втечнен газ, така че да бъде осигурено потреблението до края на отоплителния сезон, каза служебният премиер Гълъб Донев. Той не каза какви количества са нужни, нито даде други подробности.

България може да получи седем танкера с втечнен газ зимата, ако служебният кабинет реши, каза бившият енергиен министър Александър Николов. Доставките са договорени от предишното правителство, а новото само трябва да потвърди офертата, добави той.

В първите си дни на власт служебният кабинет смени 25 зам.-министри, а сред новите има кадри от времето на Орешарски, от фирмата, построила “Турски поток”, сред тях е и бившата външна министърка Теодора Генчовска. Кабинетът смени и 25 областни управители.

Китайските учения около Тайван

Китай изстреля поне 11 балистични ракети близо до Тайван като част от военни учения. Напрежението ескалира след посещението на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Китайски професор сравни ученията с възможна действителна военна операция за “обединение” на Китай с Тайван.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Войната в Украйна

Русия ще се опита да заложи фалшиви доказателства, за да изглежда, че Киев стои зад атаката срещу затвора в Еленовка, при която загинаха десетки украински пленници, смятат САЩ. Москва обеща да допусне ООН и Червения кръст, но все още не го е направила.

Украинските власти в Донецка област съобщиха за атаки срещу градовете Бахмут, Маринка и Шевченко, при които са убити трима цивилни. Други осем души са убити при артилерийски обстрел на град Торецк. Украйна твърди, че Русия планира нападение срещу родния град на президента Володимир Зеленски Кривой рог, който е на 50 км от фронта.

Войната на Русия в Украйна поставя Европа в “най-опасната за нея ситуация от времето на Втората световна война”, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Представяме се войната като битка за надмощие върху определен терен. Картите на контролираните територии обаче са застинали, а в Украйна ври и кипи. Русия сменя интерпретациите си за причините и целите на войната, която дори не нарича война. Различна ли е войната в Украйна от другите войни? Светла Енчева потърси отговор.

Войниците отиват на фронта след един ден обучение. Носят каски от Втората световна война, ползват гранати, които не избухват и ги пращат на обречени операции. Така руски войник описва на близките си ситуацията в руската армия в Украйна, преди да бъде убит.

Присъдите в Беларус и Русия

Съд в Беларус осъди на пет години затвор опозиционната журналистка Ирина Славникова. Тя беше обвинена за “създаване на екстремистка група и организиране на масови безредици”. Славникова отразяваше протестите срещу Лукашенко през 2020 г.

Московски съд осъди американската баскетболистка Бритни Грайнър на девет години затвор по обвинения за контрабанда на наркотици. Случаят стигна до най-високите нива на дипломацията и може да доведе до размяна на затворници между САЩ и Русия.

Италия конфискува активи на стойност над 141 млн. евро от архитекта на “Двореца на Путин”. Според италианските власти Ланфранко Чирило не е плащал данъци до 2019 г.

И две препоръки

7 операции за 27 часа и почти 100 души медицински персонал. Това е било нужно, за да бъде извършена уникална операция за разделянето на близнаци със съединени глави и преплетени мозъци с помощта на виртуална реалност. Двигател на този успех за медицината е хирургът Нур ул Оуасе Джелани. Той е човек на деня на Свободна Европа.

БНТ публикува снимка, на която Кирил Петков и Лена Бориславова сякаш се държат за ръце. Стана ясно, че това е зрителна измама, но акцията за очерняне вече беше в ход. От нея обаче прозира и внушението, че всяка успешна жена дължи позицията си на мъж, смятат експерти. Не пропускайте този текст.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG