Връзки за достъпност

Извънредни новини

Смутни времена


Президентът Никсън също отправя речта си "в трудни времена".
Президентът Никсън също отправя речта си "в трудни времена".

Тръмп е поредният президент, чиято ежегодна реч идва в момент на криза

Във вторник президентът Доналд Тръмп ще произнесе ежегодната си реч "За състоянието на съюза". Говори се, че това обръщение е неуместно на фона на всичко, което преживява Америка: разследване за руска намеса в изборите, частична парализа на правителството и какво ли още не. Но ако говорим само за речта на Тръмп, истината е друга: има много други президенти на САЩ, които са отправяли това обръщение в смутни времена.

За други президенти ежегодното обръщение към американците е идвало, може би, и в по-тежки моменти. Ейбрахам Линкълн изпраща писмено обръщението си в разгара на Гражданската война. Ричард Никсън, от своя страна, говори пред долната камара на Конгреса, след като вече е въвлечен в скандала с аферата „Уотъргейт“. А Бил Клинтън се обръща към същата зала, която няколко седмици по-рано е гласувала по предложението за негов импийчмънт.

Въпреки всичко, историкът Дъглас Бринкли, който се занимава с историята на президентството, нарича предстоящото във вторник обръщение на Тръмп „странно и чудновато“.

От една страна продължава федералното разследване, което се опитва да докаже връзки между Русия и кампанията на Тръмп. От друга страна пък стои заплахата, отправена от самия президент отново да спре част от работата на администрацията, ако не получи финансиране за предизборното си обещание за изграждане на стена по границата с Мексико. Всичко това идва и по време на непрестанни призиви за свалянето му от власт.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси повдигна още градуса на напрежението, след като принуди Тръмп да отложи обръщението си със седмица заради частичната парализа на американското правителство, което продължи рекордните 35 дни.

Много от речите „За състоянието на съюза“ са идвали в турбулетни времена.

Преди две десетилетия, демократът Бил Клинтън говори няколко седмици след като контролираната от републиканците долна камара на Конгреса е гласувала за неговия импийчмънт. Това се случва през 1998 г. заради обвинение, че е лъжесвидетелствал пред федерална комисия и е възпрепятствал правосъдието при разследването на връзката му с Моника Люински.

Според бившия официален историк на Сената Доналд Ричи са съществували множество спекулации, че Клинтън няма да се яви за обръщението си. Но Клинтън не просто се появява, а и в детайли говори за растящата икономика, балансирания федерален бюджет и предложението пенсионната възраст да не бъде вдигана. Тогавашният президент не споменава събитията, които са довели до гласуването за неговия импийчмънт.

„Той изнесе такава реч, сякаш нищо с него не се беше случило“, спомня си историкът Ричи. „Това отне доста от инерцията на тези, които се опитваха да го свалят от власт“, добавя още той.

След месец горната камара на Конгреса оправдава Бил Клинтън.

През януари 1974 г. Ричард Никсън посвещава голяма част от последното си обръщение „За състоянието на съюза“ на енергийната криза, в която е изпаднала страната. В края на речта си обаче той добавя и част от собствените си мисли за Уотъргейт. Никсън призовава разследването да бъде прекратено, заявявайки, че „една година за Уотъргейт е достатъчна“. Той добавя, че „няма никакво намерение“ да подаде оставка.

Въпреки това републиканският президент променя курса и подава оставка през август същата година, превръщайки се в единствения президент в историята на САЩ, който е правил това.

Според историка Доналд Бринкли Ейбрахам Линкълн се изправя пред „много по-тежка от настоящата ситуация“ по време на Гражданската война.

През декември 1861 г., 8 месеца след началото на войната, Линкълн подготвя своето обръщение „За състоянието на съюза“, което по онова време е обнародвано в писмен вид. Той отбелязва, че „нелоялна част от американското население в продължение на цяла година се опитва да раздели и унищожи Съюза“.

Линкълн също предупреждава, че „нация, която претърпява подривно вътрешно разделение, рискува да загуби уважение в чужбина“.

Статията е на Асошиейтед прес. Заглавието е на редакцията.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG