Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Лична карта за Острова, една ракета и 54 ченгета


Броят на агентите и сътрудниците на ДС в Министерството на външните работи е 54
Броят на агентите и сътрудниците на ДС в Министерството на външните работи е 54

Добро утро, очаква ни много топъл ден.

Днес македонският премиер Зоран Заев е в София, а най-важното, което предстои тази седмица, е подписването на протокола за присъединяване на Македония към НАТО. През уикенда генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг съобщи, че това ще стане в сряда. И докато сме на темата за еманципанирани народи, независимата украинска православна църква интронизира своя първи митрополит – той е..., неговото име е... Епифаний.

И тази седмица Тереза Мей ще се опитва да доуточнява в Брюксел условията за Брекзит, който тя обещава „да достави навреме“ – на 29 март. Важното за българите бе съобщено от посланик Ема Хопкинс. Живеещите вече там ще запазят същите права. А всички останали ще пътуваме до Острова само с лична карта за срок от три месеца.

Една ракета 32 години по-късно

Ако не сте следили внимателно новините през почивните дни, време е да научите, че вече нито САЩ, нито Русия спазват Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег от 1987 г. Подписаното от Рейгън и Горбачов вече не важи за Тръмп и Путин. Пактът забранява разполагането на ракети с обсег от 500 до 5500 км. Според Вашингтон и НАТО обаче, руската ракета 9М729 от системата „Искандер“ лети на повече от 500 км и така Русия първа нарушила договора. Току-що издадох един от отговорите за Седмичния изпит на Свободна Европа – проверете дали знаете верните отговори на останалите въпроси.

Днес изтича и 8-дневният срок, който ЕС даде на Николас Мадуро да насрочи нови избори за президент на Венецуела. Очаква се да започнем (да, и ние сме част от ЕС) един по един да признаваме Хуан Гуайдо за легитимен президент на Венецуела. Мадуро обаче не споменава за президентски избори, а само за парламентарни. И предупреди Тръмп да не се намесва, за да не напусне Белия дом „оцапан с кръв“.

Колко са българите по света

Нашите колеги от Eurochicago.bg са изпратили запитване до Министерството на външните работи по Закона за достъп до обществена информация: Какъв е броят на българите извън страната по държави? Отговорът казва, че по света живеят приблизително 2 417 000 българи, най-много са в Германия, после са Турция, САЩ, Гърция и Испания. Разбира се, тук е много важно уточнението, че става дума за български граждани, за които съответните дипломатически представителства имат информация. За много други може и да нямат.

Колегите от Чикаго обаче са задали и друг въпрос – за броя на агентите и сътрудниците на бившата Държавна сигурност, които са служители на външно министерство. Днес броят им е 54, а преди две години е бил 56. Sans changement, както вече не казва бюлетинът за нивото на река Дунав в сантиметри.

И три препоръки:

В петък отбелязахме Деня за отдаване на почит към жертвите на комунистическия режим, точно 74 години след изпълнението на масовите смъртни присъди на т.нар. народен съд. Петя Владимирова в Дневник припомня „защо раните остават неизлекувани“.

Константин Егерт в Дойче веле обяснява защо „Путин ще крепи Мадуро до последно“.

А никой не заслужава да пропусне репортажа от спектакъла на Стоянка Мутафова по случай 70 години на сцената, който съвпадна с нейния 97-ми рожден ден. Разказът е в Площад Славейков.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG