Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Банкер по скайп и страх от съветска "различна любов"


Изложбата в Пловдив, която възмути съветничка от БСП. AP
Изложбата в Пловдив, която възмути съветничка от БСП. AP

Добро утро.

Знаете ли колко са държавите в НАТО? След като Македония подписа протокола за присъединяване в Брюксел, вече сме точно 30 съюзници. Предстоят ратификации, но една от тях е най-важна. В петък парламентът на Гърция трябва да гласува и след това съвсем официално се сдобиваме с “нов” съсед - Северна Македония.

Другите ни съседи също влязоха в новините. Правителството на Румъния е решено да направи всичко възможно да провали избора на румънката Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС. “Срамота е”, коментира бившата правосъдна министърка Моника Маковей пред Свободна Европа.

Макрон обяви 24 април за национален ден в памет на арменския геноцид, а говорител на турския президент Ердоган отговори, че “силно осъжда това”. Доналд Туск пък се запита на глас дали има “специално място в ада за онези, които пропагандират Брекзит без сделка”.

Цветан Василев по скайп?

Може и това да видим. След като няколко пъти прокуратурата отказа задочен разпит на основния обвиняем по делото “КТБ”, сега съдът ще обсъди тази възможност. Банкерът живее в изгнание в Сърбия, защото казва, че се страхува за живота си в България. Делото за екстрадиция още се точи, остава вариантът с видеовръзка.

Друго дело приключи окончателно - през 2015 г. Добринка и Димитър са пребити от полицай след проверка на документите. После обаче те се оказват обвиняеми - че нападнали полицая. В съда се доказва точно обратното. Познайте кой ще плаща обезщетението сега?

Невидимите

Помните ли стряскащите снимки от психиатрично заведение, които станаха популярни в социалните мрежи? От години отношението на държавата към хората с психични проблеми в България не личи да е добро. Сега здравният министър Кирил Ананиев е представил доклад на правителството с идеи за промени.

Други невидими са бежанците, които са успели да се интегрират и да живеят спокойно в България. Проверихме какво остана от страховете и прогнозите, че ще ни “изядат” всичко. Картината не е такава, каквато ви я описват много политици.

И два интересни линка:

Използването на израза “възродителен процес” е цинично и обидно, казва в интервю за “Дневник” Зейнеп Зафер. По време на насилствената смяна на имената през 1985 г., тя е осъдена на 2 г. затвор. После е сред първите мюсюлмани в Независимото дружество за защита правата на човека през 1988 г. Рядко може да прочетете толкова интересни думи.

И за финал нещо забавно. Общинска съветничка от БСП в Пловдив се възмутила от “противоречиви символи, проповядващи идеологията на различната любов”, изобразени върху парче от Берлинската стена, част от изложбата “Изкуството на свободата” в центъра на града. “Под тепето” обаче пише, че целуващите се двама войници са реплика на плакат от времето на СССР - съветски войник освобождава/целува литовски селянин. Дано сега другарите й не я мъмрят за антисъветска дейност. Хубав ден.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG