Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: среднощният обир и цената на новините


Добро утро,

Вижте най-важното дотук:

  • Префенцията
  • „Федотов“
  • Инвестбанк
  • Лаура Кьовеши
  • Луковмарш

Крадците идват по тъмно или докато сте заети с друго. Всички медии ще напомнят днес този урок. Посреднощ депутатите от три парламентарни групи практически анулираха преференциалния вот. Уж все така ще можете да посочите свой фаворит в партийната листа, но това няма да може да промени партийната подредба на кандидатите. Ето кой го гласува: ГЕРБ, ДПС и част от „Обединени патриоти“. Още подробности – в Свободна Европа. Следим темата.

Човекът зад фалшивото име

Вече знаем истинското име на така наречения „Сергей Федотов“ – мъжът, който е третият заподозрян в отравянето на Скрипал във Великобритания и който е бил в България точно по време на отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев. Ето как се казва той: Денис Вячеславович Сергеев, високопоставен офицер в руското военно разузнаване (ГРУ). Откритието е на разследващия сайт „Белингкат“. Подробности на български език има в „Дневник“.

Продължават предупрежденията за възможна намеса в предстоящите избори от страна на Русия. Посланикът на САЩ твърди в интервю за Свободна Европа, че тази намеса може да стане чрез разпространяване на фалшиви новини. Може. В някои държави хората се мобилизират, за да измислят противодействие на невярната информация. Вижте пример от Чехия.

Инвестбанк призна, че е приела пари от Венецуела, но заяви, че преводите са законни. Реакцията дойде снощи, тоест денонощие и половина след като главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че става дума за пране на пари и че данни за това са постъпили от САЩ.

Две жени и видове решителност

Държавата срещу Лаура Кьовеши. На това прилича Румъния, откакто правителството реши да попречи на бившата главна прокурорка по борба с корупцията да стане европейски прокурор. Да напомним как се развива съпротивата срещу нейната решителност да вкара в затвора виновните: първо я обвиниха в корупция, после я уволниха, а сега й пречат физически да се яви на изслушване за новия пост на европейски прокурор – призовали са я на разпит в Букурещ точно в момента, в който трябва да представя кандидатурата си.

Кметицата на София Йорданка Фандъкова заяви, че е забранила „за втора поредна година“ провеждането на така наречения Луковмарш – шествие с факли в памет на убития през 1943 г. генерал Луков – поддръжник на съюза на България с нацистка Германия и лидер на легионерите. Дали са го забранили или не няма значение, защото от години и в двата случая факелното шествие се провежда. Даже го охраняват.

И няколко линка

Московска църква събира необвързаните мъже и жени от енорията и насърчава браковете между тях. От 11 години се организират такива срещи и в тях са се зародили над 200 брака. Удивителна история, разказана тук.

Хасково, Пазарджик, Кюстендил, Габрово, Плевен... Това са само част от градовете, в които има нелицензирани зоопаркове, а съответно и стотици животни, които често пъти не оцеляват. Полина Паунова разказва за тях.

Ако цените качествената информация, готови ли сте да платите за нея? Въпросът е за един милион долара, но „Епъл“ се бори само за 10 долара на месец. Повече – в „Площад Славейков“.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG