Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Софийски хотел и стажантка от Брюксел


Елисавета Пескова през 2017 г.
Елисавета Пескова през 2017 г.

Добро утро,

Темите до този час в няколко думи:

- Отравянето на Гебрев

- Стажът на Пескова

- Ветото на Радев

От вчера има нов елемент в старата история за отравянето на Гебрев: оказва се, че агентът на руските служби, който се подозира като възможен извършител, през 2015 г. е отседнал точно в хотела, в който се помещава офисът на отровения бизнесмен – „Орбита“. Има го и заснет от камерите на хотела, пише в. „24 часа“. Според вестника тези факти са установени от съвместното разследване на българските и британските служби. Обобщение на по-новата информация ще намерите в Свободна Европа.

Помните ли кой е Дмитрий Песков? Говорителят на Путин от близо 20 години. Дъщеря му се оказа стажантка в Европейския парламент, с достъп до срещи при закрити врати и документи на институцията. Това установи кореспондентът на Свободна Европа в Брюксел. Стажът на Елисавета Пескова преминава при френски евродепутат, избран от крайната десница.

Игра в парламента, заплахи в провинцията

Ако следите съдбата на преференциалното гласуване, вероятно сте объркани от вчерашния ден. Накратко, президентът наложи вето на текстовете, които практически анулираха преференциалния вот. Дотук е ясно. Но вижте нататък: ГЕРБ казаха, че ще отхвърлят ветото, а после ще възстановят преференциалното гласуване. Тук е обяснено на какво се дължи тази игра.

Журналистът от врачанската медия „Зов нюз“ Христо Гешов е получил заплахи след излъчен репортаж за курортния комплекс „Чифлика“ до Троян. Гешов е работил върху разследване за незаконна ВиК инсталация в комплекса.

120 години по-рано журналистите в България са били не просто заплашвани, но и преследвани с целия ресурс на държавата. Един вестник от 1894 г. ни напомня за това: 8 месеца затвор за „оклеветяване“ на полицията и правителството и за „нанисание на оскърбление“ на съдебните власти.

И няколко линка

Основна тема на медиите и социалните мрежи вече повече от денонощие е Димитър Маринов – българинът, който играе в получилия „Оскар“ филм „Зелената книга“. Текат спорове дали е уместно да се излиза на сцената на „Оскарите“ с национален флаг, стърчащ от джоба, както излезе Маринов. Преценете сами, след като прочетете тази статия за актьора в „Дневник“.

Ректорът на Техническия университет във Варна, който беше уволнен за плагиатство, беше върнат на поста си от съда. Причината е в нарушена процедура, по която ректорът проф. Росен Василев е бил отстранен. По-рано Комисията по академична етика обяви, че Василев е станал професор и доктор на науките с преписани чужди трудове.

Много пъти сте чували какво прави Орбан в Унгария, но тук можете да видите нещо по-рядко срещано: как унгарски журналист коментира собственото си правителство. Ивайло Везенков говори с него.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG