Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: неизвестните подслушвачи на посолства и измама за 100 милиона


Добро утро,

Основните теми до този час:

- Лаура Кьовеши

- Българските съдии

- „Топлофикация София“

Но най-напред това: започва ден с твърде много срещи на върха почти по едно и също време. В Ханой ще се срещнат лидерите на Северна Корея и САЩ Ким Чен Ун и Доналд Тръмп. В Москва ще се срещнат лидерите на Русия и Израел Владимир Путин и Бенямин Нетаняху. В Париж ще се проведе срещата между Еманюел Макрон и Ангела Меркел. А във Вашингтон започват дългоочакваните показания при закрити врати на бившия личен адвокат на Тръмп Майкъл Коен.

Какво работят в ДАНС? Въпросът възниква покрай поредния случай с българско гражданство, предоставено на човек, издирван от Интерпол. След случая Адониев вече знаем и за случая с казахстанеца Каир Рахимов. Свободна Европа следи темата.

Лаура Кьовеши беше избрана за фаворит на Бюджетната комисия на Европейския парламент за поста на европейски главен прокурор. По-късно днес предстои гласуване и в друга комисия – тази за гражданските свободи, правосъдие и вътрешни работи. Изборът на европейски главен прокурор протича по сложна и дълга процедура, която е обяснена тук от Елица Симеонова.

Статиите, посветени на Кьовеши са от най-четените на сайта на Свободна Европа и ако видим останалите новини до този час, можем да предположим защо: заради общия ни с Румъния дефицит на справедливост. Ето пример: съдийската колегия на Висшия съдебен съвет във вторник отказа да образува дисциплинарно дело срещу съдия, заподозрян в нарушения (Георги Ушев), но пък се оказа готова да разгледа поведението на съдийка, известна с борбата си за независимост на съда от политиците (Мирослава Тодорова). Ситуацията е обяснена тук.

Кажи ми какво питаш и ще ти кажа дали ще ти отговорят

Прокуратурата вече две години не успява да разбере кой е поискал и кой е разрешил подслушването на посолства в София, пише „Медиапул“. Проверката беше поискана през 2017 г. от тогавашния председател на Софийския градски съд Калоян Топалов. Резултатът е следният: отговор на въпросите му няма и до днес, а самият Топалов изненадващо напусна поста си още по онова време.

„Топлофикация София“ ще трябва вече да отговаря на въпроса как си харчи парите. Това е окончателно съдебно решение по дело, заведено от омбудсмана Мая Манолова. Причина за делото беше по-ранен отказ на дружеството да отговаря на подобни въпроси, пише „Дневник“.

100 милиона евро. Измами на такава стойност са били разкрити от австрийските служби със съдействието на България. Става дума за онлайн измами с криптовалути и финансови продукти. В България е задържан основният заподозрян, който е израелски гражданин.

И няколко линка

Повече от половината българи не са ходили при личния си лекар през 2017 г., а цели 80% не са били на зъболекар през същия период. Данните са на Евростат и показват, че на територията на ЕС по-зле се отнасят към здравето си само в Гърция. Подробностите – в „Медиапул“.

До 2025 г. услугите 5G ще представляват 15 % от всички мобилни връзки в света, пише вестник „Сега“. За Европа и Китай този показател ще е 30%. Става дума за мобилните мрежи от така нареченото пето поколение, които ще увеличат в пъти капацитета на мобилните мрежи и ще позволят развитието на технологии от типа на виртуалната реалност.

И накрая един истински антидепресант от 3 минути и 13 секунди. В това видео на Теодора Бързакова за българския отбор по фрирайд има толкова пленителни кадри, че да се чуди човек защо сега е пред компютъра, а не в планината.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG