Връзки за достъпност

Извънредни новини

Войната за Кашмир: колко далече може да стигне?


Индийски войници и жители на Кашмир са наобиколили останките на самолет от индийските ВВС на 27 февруари 2019 г.
Индийски войници и жители на Кашмир са наобиколили останките на самолет от индийските ВВС на 27 февруари 2019 г.

Той е с кръв по лицето, със завързани очи и моли да му дадат вода за пиене. Разкъсаните му дрехи позволяват да се досетим за всичко друго, което е изтърпял. Този човек е пилот от индийските въздушни сили, а видеото... Който и да е снимал това видео, важното е, че то беше споделено от самото Министерство на отбраната на Пакистан.

Това е само един щрих към новия конфликт между две ядрени държави - Индия и Пакистан. От месец двете страни са в изострени отношения заради оспорваната територия на Кашмир.

Какво се случи

Всичко започна миналият месец, когато мъж взриви управляваната от него кола-бомба в частта на Кашмир в Хималаите и уби над 40 индийски войници. Екстремистка групировка от Пакистан пое отговорност за атаката. От Индия веднага заявиха, че подобни терористични групи се намират под протекцията на Исламабад. Пакистан отхвърли обвиненията, както винаги го е правил.

Оттогава до днес конфликтът само ескалира.

Индия отговори на първия изстрел с въздушен удар по пакистанската територия, аргументирайки акта като "превантивен удар" срещу лагери в Пакистан.

Пакистанският лидер Имран Хан определи атаката като акт на агресия и разпореди затваряне на въздушното пространство на територията на страната.

„Като имаме предвид арсенала, с който нашите страни разполагат, искам да попитам: Mожем ли да си позволим ситуацията да излезе извън контрол? Надявам се, че здравият разум ще победи”, каза той в официално изявление, като намекна за най-смъртоносното оръжие, което се намира в ръцете на точно тези две страни.

Няколко дни след това пакистанските въздушни сили свалиха два индийски самолета, а един от пилотите се превърна в главно действащо лице във видео, използвано за политически цели. Пакистанското военно министерство сподели клипа, показващ измъчвания пилот, а после го изтри и заяви, че са били спазени всички стандарти в третирането на военен арестант. Междувременно Индия беше вече определила видеото като "вулгарен акт на насилие спрямо ранен служител на сигурността".

Преди седмица, когато новините за заловения пилот доминираха в заглавията, индийските опозиционни партии публикуваха изявление, в което атакуваха управляващите на фона на предстоящите парламентарни избори в Индия.

Предисторията на конфликта

През 1947 г. е подписан декретът за независимостта на Индия, която се разделя с близо 200-годишна колониална принадлежност към Великобритания. На мястото на Британска Индия възникват предимно хиндуистката Индия и най-вече мюсюлманския Пакистан. Кашмир пък е поделен между Индия, Пакистан и Китай. Конфликтът за тази територия започва още тогава. Обединените нации многократно призовават за референдум, който да регулира статута на района, но до това така и не се стига. До момента всички конфликти между Индия и Пакистан съдържат в основата си претенции към тази територия. Сегашният не прави изключение.

САЩ, Европейският съюз, Китай и Русия изразиха нарастваща загриженост от това, че конфликтът между ядрените съперници може да излезе извън контрол. Действащият секретар на отбраната на САЩ Патрик Шанахан заяви, че се надява „напрежението да изчезне и двете страни да избегнат по-нататъшни военни действия." Върховният комисар на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини призова Индия и Пакистан да покажат "максимална сдържаност". Според нея военната ескалация "крие потенциал да доведе до сериозни и опасни последствия за двете страни и за целия регион".

Смята се, че всяка от двете държави притежава по повече от 130 ядрени бойни глави, както и балистични ракети за тях. Ядреният им арсенал е толкова голям, че дори един удар би имал опустошителен ефект за района.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG