Връзки за достъпност

Извънредни новини

Концерти, имоти и престъпни схеми. Къде са отивали парите от перачница „Тройка“


Собсвеникът на банката „Тройка диалог“ Рубен Варданян.
Собсвеникът на банката „Тройка диалог“ Рубен Варданян.

Къде са отивали парите от перачницата „Тройка“? За концерт на Принс, във фондацията на британския престолонаследник принц Чарлз или в джобовете на руския музикант Сергей Ролдугин, близък до Владимир Путин. А откъде са идвали? Често от знакови престъпни схеми на територията на Русия.

Дни след публикуването на данните за най-голямата разкрита досега схема за пране на пари, известна като перачницата „Тройка“, Проектът за разследване на организираната престъпност и корупцията OCCRP (сред партньорските медии е и българският сайт "Биволъ"), публикува историите на свързаните със схемата хора и фирми.

Как работи перачницата „Тройка“?

Подобно на другите схеми, разкрити от OCCRP, целта на перачницата “Тройка“ е била да се заобиколи надзора над прането на пари и да се трансферират към европейски държави огромни суми със съмнителен произход от Русия. Това се е случвало чрез поне 75 офшорни компании. Част от тях са имали сметки в затворената през 2013 г. литовска банка UKIO.

Парите са изпирани чрез фалшиви кредити, договори и фактури за несъществуващи сделки. Произходът на средствата може да се проследи до знакови измами в Русия през последните десетилетия, включително данъчната измама, разкрита от Сергей Магнитски, и измамата с горива на летище „Шерметиево“, когато мрежа от кухи фирми продава на раздути цени гориво на най-голямото летище в Москва.

Чрез схемата руски олигарси и политици тайно са придобивли акции в държавни компании, купували са недвижими имоти в Русия и в чужбина, плащали са сметки за лечение и такси за обучение в чуждестранни училища и университети.

Принс в Москва

Чрез перачницата „Тройка“ е финансиран единственият концерт на Принс в Русия, разкрива OCCRP. Той е звездата на частно парти, организирано от собсвеника на банката „Тройка диалог“ Рубен Варданян през септември 2007 г. За концерта са платени 1,6 млн. долара. Още 305 хил. отиват за частен самолет от Лондон до Москва, а 428 хил. са похарчени за транспорт на антуража на Принс и оборудването за концерта.

Парите са платени от офшорната фирма Quantus Division Ltd., една от трите главни действащи компании в перачницата. От нейни сметки идват и хонорарите за други участници в грандиозното парти на Варданян, които получават хиляди долари.

Дарение за реставриране на британско имение...

Същата офшорка дарява на фондацията на британския престолонаследник принц Чарлз над 200 хил. долара. Те са използвани за реставрацията на имение, което е държавна собственост. От фондацията казват, че преводите не са предизвикали съмнения.

...с парите от данъчната измама, разкрита от Магнитски

В сметките на Quantus Division Ltd. са прехвърлени 130 млн долара, проследени от журналистите от OCCRP до разкритата от руския адвокат Сергей Магнитски данъчна измама за 230 млн. долара.

В нея са замесени руски държавни служители, които обискират офисите на компанията на бизнесмена Уилям Браудър и конфискуват документи и печати на три от притежаваните от инвестиционния му фонд фирми. След това фирмите са ликвидирани със задна дата, а вече внесените в руския държавен бюджет данъци на стойност 230 млн. долара са изтеглени обратно. След като разкрива измамата, Магнитски е арестуван и умира в затвора месеци по-късно.

Адвокатът от Виена

Част от схемата за пране на пари са и чуждестранни лица и фирми. OCCRP разказва историята на австрийския адвокат Ерих Ребасо, който се е съгласил да получава в сметките на фирмата си за юридически услуги пари от две от компаниите, замесени в перачницата - Industrial Trade Corp. и Nixford Capital Corp. После той е прехвърлял сумите по сметки в литовска банка UKIO, данните за които са му били изпращани предварително.

Сред мотивите за плащанията на стойност близо 96 млн. долара към сметките на офшорните фирми адвокатът посочва покупка на плодове и зеленчуци, електроника и замразена херинга. Оказва се, че към сметките на неговата фирма са прехвърляни пари на хора, измамени да инвестират парите си чрез платформа, наречена Finlist Forex Found. Той разбира за това едва когато започва да получава гневни имейли от измамени хора.

Тогава той прави самопризнания пред федералната полиция във Виена и иска схемата да бъде разследвана. Две години по-късно проверката е прекратена, защото не е в юрисдикцията на виенската полиция, пише OCCRP. Скоро след това Ребасо е отвлечен и убит. Осъдени за убийството му все още няма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG